Først frampå med sitt produkt var gjengen i Smart Sole UB. Ja, for det skulle ikke være sånn at jeg trenger en skosåle som forebygger vond lukt i skoen?

17-åringene Anna Sørlie Pettersen og Maryam Khattab deler ut informasjon om produktet sitt, og slår av en prat med kjøpesenter-kundene.

– Det var en god idé iallfall, sier John Ivarjord og Guttorm Enga, som koser meg med vaffel, men takker nei til skosåle akkurat i dag.

– Mange ting å tenke på

Anna og Maryam og resten av bedriften er likevel godt fornøyd med å solgt to eller tre pakker med skosåler. Og de ser for seg at det kan bli mer salg når de i mars skal til fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Bodø. Torsdagens Vintermesse i Sortland Storsenter var en god generalprøve.

– Vi har utført en markedsundersøkelse, rettet mot aktive voksne og voksne med aktive barn. Dette et et praktisk produkt som hindrer og tar bort lukt i skoene. Og vi vet at det fungerer, forsikrer de.

De har lært mye om det å drive en bedrift, sier de.

– Det er mange ting å tenke på: selve idéen, verdier, lønnsomhet, de ansatte... Vi er blitt et veldig godt team. Det er mye jobb dette, sier Anna og Maryam.

Fra dronelinja

Fra Andøy videregående skole hadde blant andre elevene fra dronefag tatt turen. De sikret seg, selvsagt, oppmerksomhet gjennom å fly drone gjennom kjøpesenteret.

– Vi har kontroll! forsikrer dronepilot Frederik, mens summingen og lufttrykket fra drona stryker forbi øret.

Gjengen i Drone Flight UB har en plan om å bruke drone til å senke sensorer ned i vannet, for å sjekke havbunnen og vannkvaliteten. Det er sånt som fiskeoppdrettere trenger bistand til.

– Vi skal bruke sensoner som allerede finnes på markedet. Vanligvis trengs store trålere for å gjøre sånne målinger, men det er jo både dyrt og forurensende. Utfordringa med å bruke droner til dette, blir å hindre at de går i vannet, sier guttene i ungdomsbedriften.

Totalt var 16 bedrifter påmeldt til årets Vintermesse, 12 av dem fra videregående skoler fra hele Vesterålen og de resterende fra ungdomstrinnet.

Av juryen ble Yggdrasil UB fra Hadsel videregående skole kåret til beste salgsteam, mens Atmoscare UB som selger badebomber fikk prisen for beste utstilling.