Flere innbyggere på Andøya merket at huset ristet i flere sekunder, og det skal ha drønnet godt. På Facebook-sida Oppslagstavle Andøy skriver folk at de merket det ristet, og det samme skal folk på Senja ha merket.

Nettsida Volcano Discovery meldte om en ubekreftet hendelse, et sted mellom Andenes og Gryllefjord. Det var først snakk om et ubekreftet jordskjelv eller seismisk aktivitet, 39 kilometer fra Andenes, og tre kilometer fra Gryllefjord.

13 kilometer

Verken jordskjelv.no (som drives av Norsk seismologisk forskningssenter eller NORSAR) eller Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk meldte først om noe jordskjelv i dette området. Etter hvert kom imidlertid NORSAR med denne meldingen:

– Et jordskjelv med styrke 3.3 ble registrert øst for Andenes i kveld. Jordskjelvet er rapportert følt av flere. Det er ikke uvanlig med jordskjelv i dette området.

Jordskjelvet ble ifølge jordskjelv.no registrert rundt 13 kilometer øst for Andenes, klokken 20.50 tirsdag kveld. Dybdemålingen er fortsatt usikker, men er beregnet å være omtrent 10 kilometer.

Senere på onsdagen er styrken nedgradert til 2,9 på Richters skala.

– Hvorfor skjer dette?

– Det er ofte slik ved jordskjelv at vi må analysere det fra mange forskjellige stasjoner, med mange forskjellige faktorer å ta hensyn til. Da kommer vi først kjapt ut med en melding, og så justerer vi den etter hvert, sier Ben Dando, avdelingsleder for prøvestanskontroll ved NORSAR.

– Nå har vi analysert det mer, og vi er ganske sikre på styrken. Den er også konsistent med det andre organisasjoner rapporterer, sier han.

– Tre-fire sekunder

– Jeg har opplevd jordskjelv før, og merket at det ristet i huset. Det føltes som det varte i kanskje tre-fire sekunder. Jeg tok kontakt med forloveden min som var i nabohuset noen hundre meter unna, og han hadde også merket det. Han trodde først det var en rakett, og hadde løpt ut for å se, forteller Kirsten Ramberg til Bladet Vesterålen.

Hun befinner seg på Andenes, og gikk straks inn på nettet for å sjekke om jordskjelv.no hadde noe å melde.

– Jeg fant ingenting om dette på nettet, og derfor la jeg ut ei melding på Facebook-sida Andøy i bilder. Der fikk jeg raskt respons på at flere hadde merket det, og ikke nok med det. Folk hadde merket det på Senja også, sier Ramberg.

Seismolog Andreas Wustefeld i Norsar sier til NRK at et slikt skjelv er ganske vanlig, og sjelden medfører skader. Det skal være samme opplevelse som når en trikk kjører forbi i Oslo.