Opptellinga av forhåndsstemmene i Øksnes viser at Høyre har fått 29,7 prosent av de avgitte stemmene. Det er en framgang på 21,3 prosent fra forrige valg.

Senterpartiet, som sitter med ordføreren i dag, John Danielsen, går sterkt tilbake. Partiet har fått 22,4 prosent av forhåndsstemmene, tilbake 13,9 prosent. Samarbeidspartner Frp går fram 3 prosent til 12,9 prosent.

Også Arbeiderpartiet går tilbake i Øksnes, med 6 prosent til 19,3.

Dermed er det spenning rundt hvem som blir ny ordfører.

– Tydelig hele veien

Elisabeth Sørdahl er på tur til å være med i tellekorpset idet vi får tak i henne.

– Men vi tillot oss å juble litt i Høyre-leiren på det felles valgvaket. Nå har vi hatt to meningsmålinger rundt 25 prosent, og dét var tripling av resultatet fra forrige valg. Når vi nå nærmer oss 30-tallet er vi veldig fornøyd, sier hun.

– Det gir oss en veldig sterk posisjon for å legge kabalen videre. Vi har vært tydelig hele veien på at vi ønsker å ta ordførersetet – og dette gir oss et veldig sterkt forhandlingskort, sier hun.

Om forhåndsresultatet holder seg, er det bare Høyre og Sp som kan danne flertallssamarbeid uten å måtte trekke inn et tredje parti.

– Ingen på forhånd

– Hva tenker dere om kabalen?

– Vi er helt åpne på at vi først legger kabalen når stemmene er talt opp. Vi er åpen for samarbeid med de som vil støtte vår politikk og meg som ordfører, sier Sørdahl.

– Vi har vært i posisjon som to av 12, og fått gjennomslag for mye i den tida. Men nå er vi veldig klare for å ta føringa. Og da må vi samarbeide med de som støtter oss – spesielt med tanke på budsjettarbeidet, slår hun fast.

– Det interessante er at ingen så vidt jeg vet har snakket sammen på forhånd om samarbeid eller gitt løfter. Dette kan bli veldig spennende. Vi har gått til valg på tverrpolitisk styring, og det kan se ut som at vi trenger støtte fra mer enn ett parti. Da må vi gi og ta alle mann.

– Høyresida ser ut til å gå frem flere steder. Hva tenker du om årsaken?

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg tror vi har markert oss godt i kommunene med gode saker, at folk har sansen for Høyre-politikken,, og tror kanskje noen andre partier har lidd litt under det som har skjedd sentralt i regjeringa. Men jeg har ikke analysert i stor skala. Akkurat nå tenker jeg at vi er kjempehappy.