Grimsby-grana på vei

Årets Grimsby-gran felles og sendes i dag, mandag 4. november. Bildet viser et tidligere års eksemplar.

Årets Grimsby-gran felles og sendes i dag, mandag 4. november. Bildet viser et tidligere års eksemplar. Foto:

Av

Mandag henter kommunen ei gran i Snorres vei på Sortland. Den fraktes ned til kaia, og CTG-Eimskip sørger for frakt av juletreet fra Sortland til Grimsby.

DEL

For tiende år på rad sender Sortland kommune juletre til Grimsby i England.

I de siste årene har det vært problem med å finne ei egnet gran, men kommunen gikk ut tidlig i høst i media og spurte om det var private som hadde ei stor fin gran på 11-12 meter som de ville bli kvitt. Utmarkskonsulent Jostein Holmeng som har ansvar for å plukke ut rett gran har mottatt mange henvendelser og i år fant han ei egnet gran i Snorres vei.

– Eieren av grana, Dan Jøran Ramstad, var glad for å kunne gi en gran og ikke minst for å få bedre lys i stua, forteller Ørnulf Nielsen i Sortland kommune.

Hyggelig tradisjon

Fram til og med 2003 fikk Grimsby sitt årlige juletre fra Trondheim. Dette skjedde over en 40-årsperiode. For ti år siden fikk CTG utfordringen med å finne noen i Norge som kunne gi et juletre (10-12m høyt) i gave til Grimsby by, og om CTG kunne sørge for transporten. Sortland tok utfordringen og nå har det blitt en hyggelig tradisjon.

Ordfører Grete Ellingsen har allerede sendt brev til ordfører Peggy Elliot og bekreftet at et juletre er på vei.

Det har vært tradisjon at når båten anløper Grimsby er ordføreren i Borough of North East Lincolnshire på kaia og tar imot juletreet. Avisen Grimsby Telegraph har hatt fine oppslag med bilde og teksten, både ved ankomsten og ved tenninga av grana.

Sender også julepynt fra skolene

I august i år fikk Sortland en utfordring fra Grimsby om å være med på The Christmas Event som er en del av et større arrangement som heter Grimsby In Bloom (egentlig bykonkurranse i sommerhalvåret). Siden Grimsby får juletre fra Sortland, ønsket de at Sortlandskolen skulle være med på en konkurranse om pyntete juletre. Alle skoler i Grimsby er invitert med på konkurransen med hvert sitt tre i sølv, som da skal pyntes med 15-30 dekorasjoner i lilla og grønt.

Sortland tok utfordringen, noen skoler har satt SFO i sving med oppgaven, andre småklassene. Sammen med juletreet sendes nå en eske med juledekorasjoner laget av barn i Sortland til Grimsby. Disse dekorasjonene i lilla og grønt, skal pynte et juletre. Koordinator for dette prosjektet i Sortland har vært Kristin Myrseth Krekling, rektor på Maurnes skole.

Artikkeltags