Kåret årets hagelag 2009

Marian Leonhardsen.

Marian Leonhardsen. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

I skarp konkurranse med hagelag fra hele landet har Sortland hagelag utmerket seg og gått til topps. – Å få prisen som årets hagelag 2009 er stas, sier lagets leder Marian Leonhardsen

DEL

Kriteriene for å bli kåret til årets hagelag 2009 er mange:

  • Vekst i medlemstall i forhold til potensialet på stedet
  • Aktivt samarbeid med andre lag og foreninger
  • At laget markerer seg positivt i sitt lokalmiljø
  • Evne til nytenking i lagsarbeidet.

Mye aktivitet

– Ja, det er ganske stor stas å vinne prisen. Kåringen blir gjort på bakgrunn av rapport som vi har sendt inn om fjorårets aktivitet, sier Marian Leonhardsen.

Mandag fikk medlemmene i Sortland hagelag overbragt den gledelige beskjeden.

– Fredag fikk vi telefon fra hageselskapet sentralt, som fortalte om prisen, som skal overrekkes på representantskapsmøte i juni. Da måtte jeg spørre om de virkelig trodde at vi hadde ledige helger i juni, ler Leonhardsen. For i Sortland hagelag er det høyt aktivitetsnivå:

– Med mange aktiviteter, særlig på våren og forsommeren er der alltid noe for alle. Og det er såpass at man får det travelt om man skal være med på alt, smiler hun.

Pionerer innen rekruttering

Hagelaget driver nybrottsarbeid ikke bare i hager:

– Vi er pionerer innen rekruttering, og det var vi som oppfant konseptet ferskingkveld. Konseptet har spredt seg over hele landet, sier hun.

Mange kommer for å delta på ferskingkvelder.

– Også de som har vært medlem ei stund, men ikke turt å komme på møter, dukker opp. Ferskingkvelder har fungert bra, og det kommer nå nye medlemmer hele tiden. Det har nok ryktes at vi ikke er så farlige og gråhåra, humrer Leonhardsen, med en hentydning til en god spredning i alderen.

Hun tilføyer at poenget med ferskingkveld er å inkludere.

– Hagelag blir ofte oppfatta som spesialister, men det er det slett ikke. Hvis du ikke kan noe som helst om hage, er det riktig å bli med i hagelag, sier hun.

Fra støyp til hagevandring

Hver uke er ei drivhusgruppe i aksjon, og fra 10. juni starter de populære hagevandringene.

– Vi har hatt kurs i støyping der vi lagde egne tråkkheller, fuglebad og blomsterkar. Det var det utrolig artig, og vi skal ha nytt kurs i år. Også urtekurs er populært, sier Leonhardsen.

Dyktige foredragsholdere hentes fra hele landet.

– Vi henter flinke folk nordover, og de har også gjerne med planter for salg, som er av slikt slag at man ikke finner dem i plantesentra, sier hun.

Egen import av blomsterløk, årlig til Dragland og loppemarked er også blant aktivitetene.

– Planteloppemarked er utrolig populært, for min egen del var det slik jeg fikk mine første planter, og ble bitt av basillen, sier hun.

Les mer i Bladet Vesterålen tirsdag 19. mai.

Artikkeltags