Mandag kveld ringte produsenten i Kringkastingsorkesteret (Kork) til Hugo Hilde, som for tida er heime på sortlandsbesøk, med svært gledelige nyheter. 22-åringen fra Sortland hadde fått jobben som gruppeleder i orkesteret.

– Det er helt absurd. Jeg kan nesten ikke skjønne at det har skjedd. Dette er en av de kuleste jobbene jeg kan tenke meg for en klassisk fiolinist i Norge, sier han til Bladet Vesterålen.

Trangt nåløye

Hugo har sluppet igjennom et trangt nåløye. I februar var han på prøvespilling hos Kork. Fem stykker vant prøvespillet, og hver av disse fikk da ei prøvetid sammen med orkesteret i seks uker. Derfor har det tatt lang tid å velge ut hvem som skulle få de to ledige stillingene: Den ene som alternerende gruppeleder for andrefiolin og den andre som tutti – vanlig førstefiolin.

– Det er sjelden de stillingene er ledige, og med gruppelederstillinga som den mest attraktive – i et topp, norsk orkester, sier Hugo.

Medlemmene i orkesteret stemte separat på kandidatene etter prøvetida, og Hugo ble innstilt på førsteplass til begge stillingene.

– Jeg takket selvsagt ja til gruppelederstillinga, smiler han.

Det betyr at hans jobbfremtid er sikret i et marked med få muligheter til faste stillinger, og der de aller fleste må belage seg på en frilanstilværelse.

– Det er veldig, veldig hard konkurranse om slike jobber. Det er mange som utdannes, og det er et internasjonalt marked. Man har ingen fortrinn selv om man er norsk.

Blant de 70 som ble invitert til prøvespillinga i februar var alle mulige land representert.

Lederrolle

Mandag kveld, etter den hyggelige telefonsamtalen, ble det naturlig nok ei lita feiring sammen med resten familien på Sortland.

Til daglig bor Hugo Hilde i Oslo hvor han studerer på Musikkhøgskolen. Etter planen skal han være ferdig med bachelorgraden innen klassisk utøvende fiolin til sommeren. Etter dette tar han altså fatt på drømmejobben i Kork.

– Som gruppelder holder det ikke bare å være en god musiker. Man må også vise lederegenskaper og kunne kommunisere godt og være litt veiviser for andrefiolinene, samt kommunisere med dirigent og konsertmester. Og som regel ønsker orkestrene en med mer erfaring, også som leder i andre orkestre.

– Det er veldig hyggelig at de likevel valgte å gi meg sjansen, og jeg tror ikke det tidligere har vært ansatt noen yngre gruppeledere på fiolin i Kork. Det er gøy at ikke alderen var en faktor, sier Hugo.

– Solid ballast

Sortlandfiolinisten ble altså tilbudt begge de to attraktive stillingene, til tross for sin unge alder og at han bokstavelig talt kommer rett fra skolebenken. Mye av æren for at dette skjedde gir han det rike musikklivet på Sortland, og alle mulighetene dette har gitt ham gjennom oppveksten.

– Jeg har fått veldig god trening gjennom LVO, Sortland strykeorkester, kulturskolen og musikklinja. Fordi jeg har vokst opp på et litt mindre sted har jeg fått sjansen til å prøve meg både som gruppeleder og konsertmester. Det var ei deilig erfaring å ha med seg under prøvetida i Kork. Musikklivet på Sortland har gitt meg en solid ballast, sier Hugo Hilde, som gleder seg til å ta fatt på tilværelsen i Kringkastingsorkesteret.