For andre gang er 16-åringen i Sortland Taekwondo-klubb nominert til Vesterålen Sparebanks idrettspris. Det etter NM-sølv i svart belte i klassen for eldre junior, og internasjonal deltakelse i både EM og VM for første gang.

– Det er en ære å bli nominert. Kjempeartig, sier hun.

Selv beskriver hun året 2016 som et treningsår, der hun har kommet opp i en ny årsklasse: eldre junior. Hun har jobbet hardt for å stabilisere seg på dette nivået.

Høyt nivå i Norge

I NM i fjor tok hun gull i juniorklassen, som ga billett til EM og VM i år.

– I de mesterskapene var det kun junior, men likevel et veldig høyt nivå. Det var første gang jeg konkurrerte internasjonalt, og det var en god erfaring som jeg lærte mye av.

I EM røk hun ut, mens hun vant den første kampen i VM, noe Vida sier seg godt fornøyd med i debuten på landslaget.

Nivået i taekwondo i Norge er høyt, også i juniorklassen og eldre junior. NM-sølvet i mønster fra Bergen i november setter Vida derfor høyt.

– Norge er blant de beste i verden i den øvelsen, spesielt blant jentene. Og jeg følte at jeg gjorde det bedre i år enn i fjor.

Godt grunnlag

– Hva er din største styrke?

– Mønstrene, som er en serie teknikker som skal gjøres i en bestemt rekkefølge. Jeg har drevet med dette siden jeg var fem år og har et godt grunnlag, og har fått inn alle detaljene. Også jobber jeg mye med styrke, forteller hun.

Vida opplevde god framgang gjennom hele 2016. Nå er årets sesong over, og hun har satt seg klare mål for kommende sesong:

– Neste år vil jeg satse litt høyere internasjonalt. I EM i Liverpool i april håper jeg på en medalje. Jeg må øve meg opp på et høyere nivå for å klare det, og jeg må bli vant til å konkurrere på den måten som kreves i et internasjonalt mesterskap.

– Å være med i EM og VM første gang var litt skummelt. Neste gang vil jeg være mer klar, tilføyer 16-åringen.

Samarbeid med Hadsel

Det tette samarbeidet mellom klubbene i Sortland og Hadsel er med på å gi Vida og de andre utøverne treningsfordeler. Klubbene har seminarer, kurs og graderinger felles, de reiser sammen og hjelper hverandre i mesterskap. I tillegg har de enkelte treninger sammen.

– Vi har mye å tilby hverandre, slår Vida fast. – Hvilke ambisjoner har du litt lengre fram i tid?

– Jeg har jo lyst til å bli verdens beste en gang. Det er mitt langsiktige mål, og det får ta den tida det tar, sier den målbevisste sortlandjenta.

Respekt og disiplin

– Hvorfor liker du å holde på med taekwondo?

– Jeg har alltid sett framgang, og så er det artig å trene andre. Vi har et godt fellesskap i klubben, der en på ti år kan stå ved siden av en på 60 år på matta og gjøre akkurat det samme. Vi lærer respekt og disiplin, og det gjør mye med psyken – også på andre områder i livet, sier Vida Finnesen, som har lagt planen fram mot EM til våren:

– Jeg vil bygge meg opp med mer styrke, også har jeg god tid til å terpe teknikker. Det kan bli noen timer her i juleferien, smiler hun.

Vida var en av de fem vi kunne stemme på til og med 1. desember.