Klokka 14.00 onsdag ettermiddag ble den påtroppende Støre-regjeringas politiske plattform presentert på Hurdalsjøen Hotell. Det skjedde etter at Ap og Sps stortingsgrupper tidligere på dagen godkjente innholdet som partienes forhandlingsdelegasjoner ble enige om i forrige uke.

Ofrer flystasjonen

Spenninga har vært stor i Andøy, ikke minst fordi Sp har lovet å reversere nedleggelsen av Andøya flystasjon, og videreføre hovedbasen for maritime patruljefly (MPA) på Evenes.

Nå er fasiten klar: Sp – som fikk over 50 prosent av stemmene i Andøy i stortingsvalget for en måned siden – og ble størst i fire av fem vesterålskommuner – har brutt løftet.

Andøya flystasjon er ikke nevnt i Ap og Sps felles plattform.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hadde følgende å si om at partiet har ofret flystasjonen på Andenes på pressekonferansen:

– Vi fikk ikke gjennomslag for en ny runde, men ser man på hele forsvarskapittelet i plattformen, er det godt og offensivt, sa Vedum – som viste til at påtroppende regjering vil satse tungt på omstilling i Andøy.

Til NRK Nordland sier stortingsrepresentant Willfred Nordlund (Sp) fra Sortland følgende om Sps valg:

– I dag er det nok mange som er skuffet over at vi ikke nådde fram med vårt standpunkt. Det er et flertall i Stortinget som ikke ønsker å innse det åpenbare. At det er uklokt å ikke videreføre flystasjonen med overvåkningsfly, sier Nordlund til kanalen.

Omstilling

Regjeringsplattformen inneholder derimot flere gode nyheter til Andøy kommune og andværingene.

Den påtroppende regjeringa varsler nemlig en kraftpakke til omstillingskommunen lengst nord i Nordland.

Blant annet vil den påtroppende regjeringa:

• Opprette et fond for Andøy kommune på 250 millioner kroner. Dette skal ikke føre til avkorting av andre tilskudd til Andøy kommune eller hindre kommunen fra å få andre midler til næringsvirksomhet.

• Bidra til flere arbeidsplasser og mer aktivitet i Andøy kommune, blant annet gjennom å styrke romindustrien, legge til rette for økt aktivitet i reiselivsnæringa og gjennomføre utbygging av Andenes havn.