Friluftsliv kan være så mangt, kanotur, som her med Vesterålen turlag, for eksempel.
Friluftsliv kan være så mangt, kanotur, som her med Vesterålen turlag, for eksempel. Foto: Willy Vestå

– Bli med på tur!

Hva føles vel bedre enn å komme seg ut i naturen? Nå starter friluftslivets uke og vi i regjeringen har lyst til å gjøre friluftsliv enda mer tilgjengelig – nær deg.

Denne helgen er det både Natt-i-naturen og Friluftslivets dag og Friluftslivets uke. Det er det god grunn til å feire med en tur akkurat så lang som du selv vil. Friluftsliv en levende del av norsk kulturarv, vår nasjonale identitet, og den vanligste formen for fysisk aktivitet i Norge. Friluftsliv er ingen konkurranse. Alle kan få gode opplevelser i naturen, uavhengig av fysisk form og ambisjonsnivå.

Vi ønsker at flere skal få ta del i friluftslivsaktiviteter. Vi er heldig som bor i et land hvor naturen sjelden er langt unna, og hvor stier, turveier og overnattingshytter er utbredt. Dette må vi ta vare på og vi må gjøre det lett å delta. Derfor satset regjeringen i år stort med 36 millioner til lavterskel idretts- og friluftslivstiltak for barn og unge og for personer med innvandrerbakgrunn. Det har gitt masse aktivitet og gir grunnlag for livslang turglede.

Vi er så heldig i Norge at vi har 40 nasjonalparker på fastlandsnorge, og de aller fleste av disse er også attraktive friluftslivsområder. Vi har kjempet for at vi skal få flere nasjonalparker og den siste nasjonalparken ble etablert ytterst i vakre Lofoten.

Der vi ferdes i naturen, er stier og andre ferdselsårer de viktigste anleggene i friluftslivet. Det er her de fleste av oss ferdes når vi er på tur, selv om mange også vil boltre seg utenfor stier og løyper. Over hele landet gjør frivillige ildsjeler fra Den Norske Turistforeningen, turlag og andre en fantastisk jobb med å ta vare på stier, merke og skilte slik at andre kan få glede av dem. Når snøen laver ned og gir bra forhold om vinteren, er det noen som jobber sent og tidlig med å kjøre opp og preparere skiløyper. Den jobben skal de ha stor takk for! Vi støtter med et flerårig ferdselsåreprosjekt, som vi startet i 2019. Det skal fremme nettverk av turstier i kommunene. Og regjeringen setter av betydelige midler hvert år fra spillemidlene til friluftslivsaktivitet, tilskudd til bygging og rehabilitering av friluftslivsanlegg, samt løyper og overnattingshytter.

Neste gang du er på tur, kan det også hende du går på en gammel ferdselsåre som har vært i bruk i hundrevis av år. Langs stien kan du komme over kulturminner som beriker friluftsopplevelsen, eller stien kan være et kulturminne i seg selv. Vi er glad for at Riksantikvaren og Den Norske Turistforeningen har opprettet prosjektet Historiske Vandreruter, som skal rydde, merke og informere om gamle vandreruter som har interessant historie eller synlig historisk bruk. Målet er at det innen utløpet av 2020 er minst én Historisk Vandrerute i alle fylker.

Vår oppfordring til deg er å feire uka med en tur. Kort eller lang, på sti eller i det fri. Du bestemmer farta. (Pressemelding)

Trine Skei Grande,

kultur- og likestillingsminister (V),

Ola Elvestuen,

Artikkelen fortsetter under annonsen.

klima- og miljøminister (V)