– Helt sykt at lille meg skal få en sånn pris

Glad: 19 år gamle Helena Solvoll fra Sortland Taekwondo-klubb setter stor pris på stipendet fra Sortland kommune. Foto: Inger Merete Elven

SORTLAND: Taekwondo-utøver Helena Solvoll (19) fra Sortland mottok torsdag kommunens kultur- og idrettsstipend. Pengene vil komme godt med for den ambisiøse utøveren.

Stipendet på 15.000 kroner ble delt ut sammen med diplom og blomster i starten av torsdagens kommunestyremøte.

– Helt sykt at lille meg skal få en sånn pris, sier 19-åringen etter å ha mottatt kultur- og idrettsstipendet.

Til Bladet Vesterålen forteller hun at pengene skal brukes på nødvendig utstyr, samt reiser til Stavanger der hun trener sammen med landslagstreneren i taekwondo, Linn Johansen.

– Uten dette stipendet, måtte jeg ha finansiert de turene fra egen lomme, med litt støtte fra klubben, sier Helena.

– Kjempestolt av henne

Trener i Sortland Taekwondo-klubb, Kjell-Arne Finnesen, sier klubben har god økonomi gjennom kontingenter og innsamlinger, der alt går tilbake til medlemmene.

– Vi har jo mange landslagsutøvere nå, og det er klart vi må hjelpe dem fram, også økonomisk, sier han.

Det var klubben som foreslo Helena Solvoll som kandidat til å få kultur- og idrettsstipendet, som deles ut annethvert år.

– Jeg er kjempestolt av Helena. Hun har jobbet hardt på flere nivåer gjennom mange år, og er en kjempeflott representant for klubben vår, sier Finnesen.

Flytter til Stavanger

Solvoll går nå siste året på Sortland videregående skole, og har planene klare for det som skal skje etterpå:

– Neste skoleår flytter jeg til Stavanger, hvor jeg skal studere idrettsvitenskap på universitetet. Samtidig som jeg på fritida skal trene med landslagstreneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trening er noe hun er godt vant med. Fungerende ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) spurte også hvordan Helena egentlig får tid til alt, da hun delte ut stipendet torsdag.

– Hvor mye tid bruker du på idretten?

– Jeg trener opp mot to timer hver dag, og i tillegg er det arrangementer jeg deltar på. Hopper jeg over ei trening, får jeg dårlig samvittighet. Men jeg har tid til skole også, forsikrer hun.

Vil vinne VM

– Det handler om å være strukturert, sier Finnesen.

– Ja, jeg har måttet prioritere hardt, og har laget meg en timeplan, sier 19-åringen.

Hun har ambisjoner om å fortsette på landslaget i taekwondo.

– Jeg har lyst til å bli verdensmester, og håper det kan skje innen fem år, sier stipend-vinneren.

Fikk stipend: Helena Solvoll og trener Kjell-Arne Finnesen fikk overrakt stipend, diplom og blomster av fungerende ordfører Tove Mette Bjørkmo i forbindelse med torsdagens møte i kommunestyret. Foto: Inger Merete Elven

Det er styret for Kulturfabrikken Sortland KF som behandler søknadene og vedtar hvem som skal tildeles stipendet.

I henhold til vedtektene skal «Kultur- og idrettsstipendordningen fortrinnsvis stimulere og være til hjelp for utøvere og andre som har vist evner og interesse innenfor en eller flere kunst-/kultur- og idrettsaktiviteter”.

Under følger begrunnelsen for årets tildeling:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Helena er både styremedlem og ungdomsrepresentant i klubben, og har vært kursleder under Sommerskole i regi av Sortland kommune I tillegg til å være aktiv konkurranseutøver og trener har Helena også vært dommer på en rekke mesterskap i regionen. Hun har gjennomført alle kurs som klubben og forbundet har arrangert (førstehjelpskurs, dommerkurs, regelkurs, instruktør kurs osv.) Hun har i tillegg deltatt på en rekke kurs arrangert av Nordland Idrettskrets og Kampsportforbundet. Det kan nevnes lederkurs for ungdom, tilrettelegging av parautøvere og aktivitetskurs for barn. Helena var også en av klubbens to representanter på Kampsporttinget i Kampsportforbundet våren 2021. Helena har tidlig vist seg være en habil konkurranseutøver. Hun har deltatt på en mengde mesterskap, og har vunnet mange priser/medaljer. Stipendet vil bli benyttet til blant annet reiser for trening hos landslagtreneren.»

På landslaget: Kristin Hegstad, Ida Sofie Rogn-Sørensen, Frøydis Helene Birkeland, Lisa Johnsen, Helena Solvoll – alle fra Sortland Taekwondo-klubb – sammen med trener Kjell-Arne Finnesen, deltok EM i i Kroatia. Foto: Innsendt