Sier ja til mer kontakt i ungdomsidretten

Nærkontakt: Barn og ungdom kan blant annet drive fotball mer normalt til sommeren, om det ikke kommer en ny smittebølge. Foto: Arkiv

Fra 15. juni får alle under 20 år slippe énmetersregelen blant annet på fotballtrening. Nå skal Helsedirektoratet og idrettsforbundet se nærmere på smittevernreglene.

Kulturminister Abid Raja (V) sier til VG at Norge kommer til å la ungdom delta i idretter med «begrenset fysisk kontakt» til sommeren.

– Det er veldig gledelig å kunne si at barnefotballen, samt andre barneidretter med begrenset fysisk kontakt, starter opp igjen fra 15. juni. Da går man bort fra énmetersregelen, sier statsråden til avisa.

Det er ikke klart ennå nøyaktig hvordan reglene blir, og hvilke idretter som får drive med tilnærmet normal trening. Det skal Helsedirektoratet finne ut av. Men ifølge VG vil de gjelde for ungdom under 20 år.

De nye, mykere reglene betinger også at smittesituasjonen ikke har forverret seg til 15. juni.

– Bekymret for frafall

Norges idrettsforbund er glad for nyheten.

– Norges idrettsforbund har uttrykt bekymring for økt frafallsrisiko når barn og unge ikke kan utøve idretten de er så glade i. Mye aktivitet er nå allerede i gang for fullt etter den forrige oppmykningen 7. mai, og med denne bestillingen fra regjeringen vil nå flere idretter kunne komme i gang før sommeren. Det er svært viktig for motivasjonen til våre unge utøvere, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

– Vil jobbe tett

– Idrettsforbundet vil nå jobbe tett med de enkelte særforbundene og med Helsedirektoratet for å klargjøre mandatet og den videre prosessen for å utrede hvilke idretter som kan forventes å komme i gang med tilnærmet normal aktivitet i løpet av juni.

– Noen begrensninger i gruppestørrelser vil fremdeles kunne gjelde. Likevel vil regjeringens ønske om å åpne for idretter med sporadisk kontakt gjøre det mye enklere for flere idrettsgrener å organisere mer normal aktivitet, skriver idrettsforbundet.