Det prisbelønte arkitektfirmaet Lundhagem, som blant annet er kjent for å stå bak nye Deichman bibliotek i Oslo, er engasjert til å tegne et nyskapende containermuseum til GaiaVesterålen. Nå inviterer arkitektene alle barn og unge i Vesterålen, samt befolkningen ellers, til å sende inn forslag til hvordan museet skal se ut.
– Vi i Lundhagem synes containermuseet er et veldig spennende prosjekt, og vi gleder oss nå til å få innspill fra folk på hvordan det kan se ut, sier Einar Hagem, en av arkitektfirmaets to grunnleggere.
Designdrevet innovasjon
GaiaVesterålen er et miljø- og historieprosjekt ledet av Sortland Museum, der innovasjon, forskning og teknologi spiller tett sammen. Med midler fra DOGAs Designdrevet Innovasjonsprogram er Lundhagem arkitekter valgt som samarbeidspartnere for utformingen av et containermuseum, som skal bygges på Sortland av utrangerte containere fra fiskerinæringa. Containermuseet skal huse Gaia Vesterålen-utstillinga.
– Vi har tro på at containermuseet vil bli et spektakulært bygg. Lundhagem er et av Norges største og mest anerkjente arkitektfirma, kjent for å ha miljø og teknologi i søkelyset. Arbeidet deres reflekterer en tro på å kombinere det nyeste innen teknologi og bærekraft, samtidig som de tar i bruk lokale materialer og håndverkstradisjoner. Dette gjør dem til et perfekt valg for Gaia Vesterålen, sier Ane Høyem, enhetsleder for Sortland Museum, og prosjektleder for Gaia Vesterålen.
Containermuseet som reiser ut i verden
Det nye containermuseet skal ha en landfast del og en mindre enhet som kan reise rundt. Det landfaste containermuseet, som skal stå på Sortland, skal bygges av opptil åtte containere, mens det mobile museet vil bestå av to til fire containere.
– Idéen er at det mindre, mobile containermuseet kan puttes på frakteskip og sendes rundt i verden. Det er en utrolig spennende tanke at vi kan vise fram Vesterålen og det vi har å by på i Rotterdam, Tokyo, Shanghai og andre havnebyer som vi samarbeider med. Dette er en helt ny måte å tenke museum på, og det innebærer en stor mulighet for Vesterålen til å markedsføre seg internasjonalt, mener Høyem.
Arkitekturkonkurranse
Ved hjelp av byggeklosser med containerfasong, kan barn, unge og voksne lage forslag til hvordan det landfaste museet kan se ut.
Til konkurransen kan klossene lages av for eksempel lekter, legoklosser eller andre byggematerialer man har hjemme. Til det landfaste museet trengs åtte containerklosser, og til det mobile opptil fire. Publikum kan også komme innom Sortland Museum for å låne byggesett. I Kulturfabrikken blir det dessuten satt opp en stand der man kan komme innom for å bygge og ta bilder av forslagene. Forslagene sendes så til Sortland Museum i form av bilder, tegninger, tekst eller film, og arkitektene i Lundhagem får alle forslagene som grunnlag i sin designprosess.
I midten av juni kommer arkitektene Einar Hagem og Erlend Eidsaa fra Lundhagem på besøk til Sortland. De vil da kåre de fem bidragene de blir mest inspirert av, og fortelle hvorfor. Sortland Museum inviterer også til åpne innspillmøter med arkitektene mens de er på besøk.
– Vi håper mange vil bli med i arkitekturkonkurransen slik at vi får mange innspill til hvordan vi kan stable containere og få et interessant museum, avslutter arkitekt Einar Hagem.