Som en forsmak presenterte Lerøys mestekokk Fredrik Hald forleden skreien for kjedetoppene i Tokyo, gjennom direktesending fra fiskemottaket i Skårvågen. Det var med sagn og historier om den fornemme fisken: Som at det er god helse i å spise skrei – og lykke i kjærlighet å kysse en skrei. I går kunne også kjedens kunder i Japan få en smak, og se på video hvor skreien kommer fra.
Langsiktig
– Dette er resultat av et arbeid vi tok fatt på i fjor, for å få skreien inn på det japanske markedet, forteller Norges Sjømatråds utsending til Japan og Korea, Johan Kvalheim, til Bladet Vesterålen.
I går ble lanseringa markert på den norske ambassaden i Tokyo, med stort medieoppbud. Samtidig lanserte Japans største supermarkedkjede, Aeon, skreien i ferskvaren på seksti av sine største butikker.
– Elleville kunder syntes smaken og konsistensen var helt fantastisk, forteller Johan Kvalheim, etter lanseringa.
I Skårvågen er skrei-sesongen i sin spede start. Mottaket i Vesterålen er nemlig av de som ligger lengst sør. Likevel strømmet ei last skrei fra téten i gigant-stimen fra Barentshavet inn på produksjonslinja hos Lerøy i Skårvågen.
Presentasjon
Sjømatrådets Johan Kvalheim og Lerøy-ekspert Fredrik Hald skiller med vante blikk skrei fra kysttorsk og sei i karene, og forklarer. Reder og fisker Jan Fredriksen, på den klassiske kutteren «Reinsbåen» har hatt bruket ute i et område hvor mulighetene var størst for å få skrei. Selv om bruket har stått ute relativt kort tid, er det mange flotte eksemplarer, helt opp i sju kilo. Nå gjaldt det å få dem pakket så snart som mulig, og transportert til flyplassen hvor fangstene samles for overflyging til Asia.
Pionérarbeid
– Markedsarbeid som dette er veldig viktig, sier senior råstoffansvarlig ved Lerøy i Skårvågen, Jan Arne Skog. Hele familien var i travelt arbeid på fiskemottaket: datter Agnete Rødsand Skog er sjef på bruket, bror Simon Rødsand Skog-Leite er råstoffsjef og mamma Elin Rødsand Skog har sine faste oppgaver på linja.
– Det er interessant å være med å åpne et så viktig marked, som dette innebærer.
Supermarkedkjeden Aeon, som her er med på direkten, er Japans største retailkjede, med om lag 350 supermarkeder over hele landet. Lerøys Japan-ansvarlige Koki Yotsui strømmer levende video fra Skårvågen, mens kokk Fredrik Hald presenterer ulike fiskeslag som vises over skjermen, med spesiell oppmerksomhet mot skreien.
Andre torskefisk
– Skreien – Gadus morhua – finnes ikke i Japan, og deres stillehavstorsk har en annen struktur, understreker Johan Kvalheim. Han svinger varsomt opp en feit skrei som skipper Jan Fredriksen har landet fra MK Reinsbåen – foran Koki Yotsuis mobiltelefon, der kjedesjefen for Aeon og øvrige fra ledelsen følger med på ramsalt direktesending fra Bø. Etterpå blir de med Koki Yotsui og Reinsbåen på sjøen, før besøket ble avsluttet med pannestekt, fersk skrei hos familien Skog: – Skårvågen direkte i Tokyo, slik det også ble presentert i går under lanseringa av skreien.
Som i godtebutikken
Det er ikke lenger noen overraskelse at skreien overbeviser hos Aeon:
– Da vi tok initiativet i fjor, inviterte vi til lunsj, hvor vi viste og serverte skrei. Det utviklet seg nærmest til et show, da de virket interessert som unger i en godtebutikk, da de fikk studere skreien på nært hold. Det var nesten ikke å få kontakt med dem, da vi inviterte til bords. Vi håper kundene deres fatter like stor interesse for skrei fra kjølig, friskt atlantisk hav, sier Johan Kvalheim i Norges Sjømatråd.
Ukentlig skal det gå et tonn på dette markedet. Kvalheim tror skreimølje og nisjer som torsketunger og annet også kan falle i smak hos konsumentene i Japan.