Til daglig er fiskerikandidaten Synneva fra UiT prosjektkoordinator ved Andfjord Salmon. Opprinnelig kommer hun fra Tromsø.

– Dermed ikke en tilflytter sørfra. Av 20 i bedriften, er jeg eneste trainee. Det er spennende å jobbe i en fersk og voksende bedrift – i ei ny næring. Jeg bor på Sortland, og jobber dels derfra, dels ved hovedkontoret på Kvalnes i Andøy. Kvalnes er fantastiske omgivelser, vi har det så fint der, og det er mye å lære. Jeg har allerede lært mye den korte tida siden jeg ankom, sier Synneva Berge Giæver til Bladet Vesterålen.

Bedre muligheter

– Hvorfor Vesterålen og Kvalnes? Er det ikke mange spennende, fiskerirelaterte jobber i Tromsø?

– Jo, men mange jobber der en viss erfaring er ønsket. For meg hørtes det spennende ut å få arbeide i et ferskt anlegg som er i vekst og utvikling. Kanskje bratt læringskurve, men det er kanskje ikke like lett å finne en jobb i Tromsø som byr på ansvar. Her kan være bedre muligheter for egenutvikling.

– Jeg ville prøve noe nytt. Det er flotte omgivelser heime i Tromsø også, men jeg liker Vesterålen, og tror jeg vil trives i regionen.

– Min jobb i Andfjord Salmon er i et selskap med mål om å produsere mer bærekraftig. Hvis Norge skal øke produksjonen av oppdrettsfisk i årene framover, er vi nødt til å finne nye og bedre løsninger. Det virker spennende, det vi gjør i selskapet.

Andfjord Salmon er etablert som et landbasert fiskeoppdrett på Kvalnes i Andøy.

– Har du rukket å hilse på grunnleggeren, Roy Pettersen?

– Ja, faktisk, han virker som et inspirerende menneske, i likhet med de andre jeg arbeider sammen med. Vi er over 20 i bedriften nå.

Bra ordning

– Trainee-ordninga virker veldig bra, med månedlige samlinger. I går og i dag har vi lært mest om oss sjøl, personlighetsmessig. Vi har fått bedre verktøy til å handtere arbeidslivet best mulig. Det er lærerikt og sosialt. Om jeg får nye venner i dette er tidlig å si. Jeg vet jo ikke det, folk er forskjellige, som ellers i arbeidslivet. Men jeg ser fram til samlingene, det virker spennende, sier Synneva.

Kjæreste

– Har du rukket å finne deg kjæreste her på kort tid?

– Jeg har en kjæreste i Tromsø, så nå gjelder det å få kjæresten hit.

– Hva kan være aktuelt, hvis noen har jobb til ham i Vesterålen?

– Det går for så vidt fint. Han er også fiskerikandidat, sier Synneva muntert – uforberedt på spørsmålet.

– Jeg er usikker på om han ville foretrekke havbruk eller kanskje vanlig fiskerinæring, sier Synneva.

Rekrutterer

Programvareselskapet Framsikt i Bø har fire trainee-er med. Framsikt er også unikt og nyskapende, fikk de unge høre, stadig på jakt etter kompetente ansatte. Selskapets leveranse- og administrasjonsansvarlig, Åsa Elvik, fortalte hvilken nytte bedriften har av å rekruttere gjennom trainee-ordninga, og hva hun ser som viktig for å beholde de unge ansatte over tid:

– Hver dag gjøre hva vi kan for at dere skal trives hos oss.

Framsikt har hatt 24 trainee-er blant sine nå 86 ansatte – to nye så seint som i går.

– 92 prosent av trainee-ene er fortsatt i Framsikt, 54 av dem er fortsatt i Bø, hvor vi har hovedkontoret, sier Elvik.