Snittalderen på denne sesongens herrelag ligger godt under 20 år. Nærmere 18, mener hovedtrener Tore Arne Jakobsen, som har satt i verk sin langsiktige plan med laget.

– Det skal ta mange år dette. Hele klubben går i takt nå, og vi skal skape et godt miljø der vi får med både jente- og guttesida, sier Jakobsen.

Tilbakestrømmer

Melbuværingen returnerte til Vesterålen i fjor, da han fikk rollen som sportslig koordinator rundt seniorlagene i Sortland IL. Nå er han blitt hovedtrener for a-laget, for første gang i denne klubben, men han har bred erfaring som trener. Han hadde en fireårskontrakt med Rana Fotballklubb, men så kom pandemien. Den var medvirkende til at han vendte nesa heimover.

– Jeg er jo fra Melbu, og jeg har et hus her, sier Jakobsen, mellom roping og gestikulering mot de unge spillerne på kunstgresset i Blåbyhallen.

– Du har fått litt av en oppgave her?

– Ja, og en veldig fin en. Sortland IL har fått god vind ut av pandemien, som klubb. Det har vært pri én å få ungene tilbake – de er jo framtida.

Framtida representerer også denne sesongens a-lag på herresida. Jakobsen skal bygge opp et ungt lag fra bunnen, bestående av sju 10. klassinger fra ungdomsskolen, en god del videregående-gutter, og noen ytterst få spillere over 20 år.

– En god connection

Plutselig er Olai Vollheim med sine 19 år og et par a-lagssesonger på baken blitt en av de mest erfarne på laget.

– Ja, jeg er nok blant de eldste og mest rutinerte her. Det er først og fremst artig at vi har ei så ung spillergruppe, vi har en god connection alle sammen, smiler Vollheim.

– Jeg føler de småguttene her viser litt respekt, ler han og ser på Sander Bergheim (15) – en av denne sesongens nykommere.

Bergheim ser på ingen måte mørkt på å møte godt voksne mannfolk på motstanderlagene i 4. divisjon.

– Vi gleder oss til at sesongen begynner i slutten av april, og ser spesielt fram mot alle lokaloppgjørene, sier han.

Allerede på søndag venter FK Lofoten, i første kvalikrunde til NM. Den kampen spilles for øvrig i Harstad.

– Vi skal slå de, og vi kommer til å gå ut med alt vi har. Det handler jo om å komme videre til cupen og kanskje få møte noen lag utenfor regionen her, sier guttene.

– Får høste etter hvert

Trener Tore Arne Jakobsen snakker ikke så mye om ambisjonene for denne sesongen, men om toårs-sykluser og utviklingsmål.

– De guttene her skal bli her lenge, og de kan vi bygge opp laget rundt. Vi håper jo på sikt at et godt og attraktivt fotballag skal være én av de gode grunnene til å flytte tilbake til Sortland, sier han.

Noen klubber, også i 4. divisjon, velger å tilby lønn og gode betingelser for å beholde og rekruttere spillere. Sånn tenker man ikke lenger i Sortland IL, ifølge hovedtreneren.

– Skal du ha lønn i vår klubb, må du være ansatt som trener, trenerveileder eller lignende. Ikke om du er spiller. Nå satser vi på unge, lokale talenter. Tida er inne for å så og gjødsle – så får vi høste etter hvert.

Det betyr ikke at laget ikke vil sparke godt ifra seg i serien allerede i år.

– Vi skal prøve å jage oss inn blant de fire beste. Vi tror det skal være mulig å hevde seg, og at vi skal klare å være godt med i alle kampene.

Behovet for fellesskap

I vinter har det unge Sortland-laget testet seg i noen treningskamper. To av dem tapte de ganske grundig, mens de slo Harstad-lagene Landslås og Medkila.

– Vi ser at vi er gode på vårt beste, og så har vi et stykke igjen på det fysiske i perioder.

Treneren er spent foran helgas oppgjør mot FK Lofoten. En kamp det ligger mye prestisje i å vinne.

– Lofoten stiller også med et ungt lag denne sesongen, men litt mer blandet enn hos oss. Det generasjonsskiftet Sortland IL er inne i nå, er det mest tydelige jeg har vært borti som trener.

Mye av frafallet av spillere foran denne sesongen skyldes studier eller militærtjeneste, men også behovet for fellesskap med kompiser som spiller i andre klubber.

– Når du blir litt eldre, betyr fellesskapet og det sosiale vel så mye som det sportslige, sier Jakobsen, som tilføyer at han har forståelse for Marius Jørgensens valg om å gå over til Morild.

Tilbake på Sortland-laget hersker ung optimisme, energi og spilleglød.

– De er så klare for det, disse guttene.