I oktober kunne A-laget til Stokmarknes IL juble over at det hadde vunnet femt divisjon i Vesterålen. Etter kvalifiseringskamper mot Svolvær og Harstad 2, som vant avdelingene i Lofoten og Ofoten/Sør-Troms, sto Stokmarknes-laget igjen som kretsmester. Det skulle også bety opprykk til fjerdedivisjon.
Men nå har Hålogaland fotballkrets snytt Stokmarknes-laget for jubelen. Spillerne må reise til Ballangen for ny kvalikkamp lørdag.
En toer får sjanse
Bakgrunnen er at ett av de tre lagene som deltok i det alle trodde var kvalifisering for opprykk, Harstad 2, ikke kan rykke opp til fjerde divisjon, fordi Harstad 1 er rykket ned fra tredje til fjerde. Derfor har fotballkretsen avgjort at laget som ble nummer to i femte divisjon, Ballangen, skal delta i en ny kvalifiseringsrunde mot Svolvær og Stokmarknes.
Tore A. Jakobsen, mangeårig fotballtrener med erfaring fra en rekke lag og klubber på seniornivå, reagerer sterkt på avgjørelsen.
Han understreker at det har vært spilt kvalikkamper med forutsetning om at to av de tre lagene skulle rykke opp.
– Når ett av dem ikke skal rykke opp, skulle det være opplagt at de to andre får opprykket, mener han.
– Gir seg selv
– Kretsen legger opp til en rar praksis. Her har vi tre lag som spilte kvalifisering, og to som skal opp. Når ett av dem ikke kan rykke opp, gir det seg selv at de to andre får opprykksplassene. Ballangen er jo ikke kvalifisert for å spille kvalikkamper, i og med at de ikke har vunnet noen avdeling, sier han til Bladet Vesterålen.
– Stokmarknes er kretsmester og eneren etter kvalikkampene. Hvis Ballangen skulle fått ei mulighet, måtte de eventuelt fått utfordret Svolvær. Men Svolvær har kvalifisert seg for kvalik-runden gjennom å vinne sin avdeling. Det har ikke Ballangen gjort, mener Jakobsen.
– Finnes gode eksempler
Han har stått i lignende situasjoner selv og mener det finnes rikelig presedens i Fotball-Norge for å handtere opprykk på en annen måte enn det Hålogaland fotballkrets gjør nå.
– Jeg har noen opprykk bak meg, men dette har jeg aldri vært med på før. Sist jeg var borti ei lignende problemstilling, var da jeg trente Rana FK, og vi skulle opp i tredjedivisjon fra 2019 til 2020. Vi var fire lag til kvalik, men Tverrelvdal trakk seg, og dermed rykket de øvrige tre lagene opp, altså vi, Bossekop og SOIF, forklarer han.
Han forteller også om da han trente Harstad IL sesongen 2012 og laget rykket opp til andredivisjonsspill i 2013:
– Vi ble nummer to i tredjedivisjon bak Bodø/Glimt 2. De var kvalifisert for opprykk til andre divisjon, men var avhengig av at førstelaget til Glimt rykket opp. Det klarte de ikke, og da gikk opprykket videre til oss, oppsummerer Jakobsen.
– Lager seg et problem
– Dessuten er det et prinsipp å ta hensyn til her. Ballangen ble nummer to i sin avdeling. Når de får muligheten til opprykk, burde lagene som tok andreplass i de andre avdelingene få tilsvarende mulighet. Nå kan ikke lagene som tok andreplassene i avdelingene for Vesterålen og Lofoten rykke opp, fordi de har førstelag i fjerde divisjon allerede. Dermed skulle muligheten gå videre til nummer tre i avdelinga – og så videre. Kretsen kan jo ikke se bort fra de andre avdelingene. De lager seg et problem, og man får et kaos der det egentlig finnes tidligere praksis å støtte seg på, konkluderer Jakobsen.
Han legger til at fotballsesongen er over:
– Spillerne har tatt fri og avsluttet årets sesong, påpeker han.
Den mangeårige treneren mener det bør være opplagt at Stokmarknes og Svolvær får opprykket.
– Eventuelt får Svolvær svare for hva de synes om at et lag som ikke har kvalifisert seg til å spille kvalikkamper skal få sjansen.
– Jeg har stor forståelse for at Stokmarknes reagerer. Det kan ikke være tvil om at de er opprykksklare som kretsmester og seriemester. De har bygd opp et lag over tid og har hatt en fantastisk sesong. Nå må de få slippe jubelen løs. Det som betyr mest, er selvsagt opprykket, og da kan de ikke sitte på kretskontoret og lage mer krøll, tilføyer Tore A. Jakobsen.
