Både elektrikerne og bilverkstedene er blant bransjene som nå støvsuger yrkesfagskoler etter ungdom til lærlingeplasser. I januar stilte flere bedrifter opp for å møte ungdom på yrkesfagdagen på Melbu.
– Det er enormt vanskelig å få fagfolk, sier Espen Martinsen hos Haneseth El-service til Bladet Vesterålen. Selskapet har hovedkontor på Stokmarknes og montørstasjon på Sortland, og blant de 23 ansatte er sju lærlinger.
– Hele bransjen trenger folk. Vi søkte etter fagfolk gjennom hele 2022 og ansatte en i romjula, forteller Magnus Nilsen hos selskapet.
Den viktigste ressursen
Den aller fremste måten å rekruttere på, er lærlingene. Firmaet har vurdert om det skulle fortsette å ha like mange lærlinger, men landet på at de er tjent med det.
– De er den viktigste ressursen vi har, så vi må ta godt vare på dem. Vi er avhengige av lærlinger, av Hadsel videregående skole på Melbu, og opplæringskontoret, som følger opp lærlingene på en fantastisk måte. Vi er veldig takknemlige for at vi har dem her, sier han.
Automatikerne
Espen Mathisen er ansvarlig for en automatiker-avdeling som er under oppbygging.
– Det er framtida, og behovet er skrikende. Nå satser vi på å bygge opp den delen av virksomheten og så håper vi at det blir startet opp en klasse med automatiker-elever til høsten, sier han.
– Fint å være populær
Anneli Skoglund fra Bø er ferdig med Vg2 el-energi og ekom på Melbu til sommeren. Da er det om å gjøre å finne en lærlingeplass for å gå i lære for å bli elektriker.
På yrkesfagdagen møtte hun både Haneseth og El-Installasjon AS. Begge ga inntrykk av å stå med åpne armer. Selv har hun også tenkt på å søke lærlingeplass hos El-Team. Mulighetene er mange.
– Det er jo fint å være populær. Jeg har i hvert fall veldig bra inntrykk av alle bedriftene, ler hun.
Etter to år med el på Melbu, er hun trygg på at elektriker-yrket passer henne godt:
– Jeg liker å fikse ting, smiler Anneli.
– Trenger alltid unge
Johannes Johnsen fra Stokmarknes går siste år med bilmekaniker på Melbu og lukter på muligheten for lærlingeplass hos Scania.
– Men jeg har ikke bestemt meg om jeg vil jobbe med tungbiler eller lette biler, forteller han.
Tore Gustavsen hos Norsk Scania på Sortland er på tilbudssida. Han legger heller ikke skjul på at det er ei utfordring å få nye ansatte:
– Vi mangler folk hele tida og har alltid bruk for nye, så vi trenger de unge som kommer opp. Vi utdanner folk selv også, gjennom Scanias egen utdanningsopplegg, sier han.
Valgmuligheter
I avdelinga på Sortland er de ti personer, og Gustavsen er på jakt etter én eller to lærlinger til verkstedet og én til delelageret.
– Vi har ansvar for både postbilene, Post Nord-bilene, brannbilene og renovasjonsbilene. Det er nok å gjøre og vi er folk på jobb 24/7, med egen vaktbil til å rykke ut med. Jeg bruker å si at uten Scania-bilene og oss, hadde Vesterålen stoppet, sier Gustavsen.
Johannes Johnsen er ennå i tenkeboksen for å finne ut hva slags lærlingeplass han ønsker seg. Men det vil neppe være vanskelig å få verken det ene eller det andre.
– Valgmulighetene er gode her i Vesterålen, mener han.
Skrudd hele livet
Og bilmekaniker er han sikker på at han vil bli:
– Jeg har skrudd bil hele livet. Helt siden jeg var liten har jeg skrudd på alt mulig, forteller han og innrømmer at det ligger i blodet.
– Jeg har det etter fatter'n, sier Johannes Johnsen og viser fram et bilde av en veteranbil han selv har hatt fingrene mye borti: en flott gammel Volvo Amazon. Ellers har han prøvd seg på både traktor, mopeder, snøscootere av ulike årganger, og flere andre biler.
Selv er han nylig blitt eier av en BMW E46 som han har tatt med på skolen:
– Den er i fin stand, men jeg skal fikse opp noe småtteri for å få den gjennom EU-kontrollen, sier Johannes Jensen.