I ei pressemelding opplyser Andøymuseet at pågangen var stor i fjor, og at det også var masse folk innom i nyttårshelga.

Den store interessen er ikke kommet av seg selv:

– En jevn omtale av Andøymuseet i utenlandske magasiner, og i sosiale medier, samt gode åpningstider og tilgjengelighet, har bragt vinterturismen til nye høyder. Det er særlig fyret og guidene som omtales. Turistene ønsker å se kval og nordlys, så når været ikke tillater det, er fyret og museet et kjærkomment alternativ, framgår det.

– Andøymuseet har mange historier som er spennende for gjester fra alle land. Så når vi først får dem innenfor dørene, opplever vi at de kjøper flere av våre produkter, enten det er kaffe og vaffel, museumstur, suvenirer eller tur i fyret, sier guide Johannes Nøis.

For å oppnå fruktbar helårsdrift ønsker museumsstyrer Jitse Buitink å tilby enda flere opplevelser.

– Gjestene våre er så utrolig forskjellige. Du kan ha fra en amerikansk familie som vil ha absolutt alt vi kan tilby, og ikke en gang spør om prisen, til hele grupper med italienere som snur i døra fordi det er inngangsbillett til utstillingene, sier han.

– Så er det også en utfordring med tilgjengelighet for de som har nedsatt bevegelsesevne. Selv om vi har båret enkelte personer inn i museet, så vil opplevelsen bli begrenset. Vi må jobbe med å legge til rette for alle, slik at vi blir et lite hjerte i sentrum av Andenes, sier Buitink.

Andøymuseet har hatt godt tilsig fra Sverige og Finland tidligere i 2022, og også noen dansker, men i vinter har det ikke vært noen ennå.

– Heldigvis bruker også lokalbefolkningen oss, og tårnet er blitt en fin romjulsaktivitet. Det er uten tvil de lokale som er de beste og mest lukrative gjestene, skriver Andøymuseet i pressemeldinga.

Dette er nasjonalitetene som har besøkt museet den siste uka:

Norge, Spania, Malaysia, Sveits, Nederland, Tyskland, India, Belgia, Latvia, Østerrike, England og Italia.