I skrivende stund er mandagens regnvær ventet å slå om til noe langt tyngre. Spesielt morgentimene kan bli tunge for folk rundt om i Vesterålen tirsdag. Meteorologisk institutt har sendt ut snøfokk-varsel for hele Nordland og ytre strøk av Troms, og vår region er intet unntak.

Været er ventet å gå fra sludd til snø i løpet av natta – og snøværet ventes å tilta rundt 5-tida på morgenen og inn i morgenrushet. Avhengig av hvor du er skal det bli alt fra kuling til full storm i vindkastene, så det kan være verdt å sette av ekstra tid om du skal kjøre på jobb tirsdag.

For eksempel: Straume i Bø er ventet å få noe av det heftigste været. Selv om snømengdene ikke er ventet å være like store som lenger inn i Vesterålen, ligger Bø an til å få noen av de kraftigste vindkastene. Klokken 6 på morgenen er den vanlige vindstyrken ventet å være 13 meter i sekundet (stiv kuling) – men vindkastene skal nå opp i 25 meter i sekundet (full storm).

Stokmarknes er ventet å få litt av begge deler. Her er det varslet vindkast på inntil 22 meter i sekundet rundt klokken 7, samtidig som det kan snø tungt.

Sortland har ikke de kraftigste vindkastene på morgenen, men det er til gjengjeld varslet tungt snøvær.

Andenes skal ikke få like kraftig snøvær, men det er likevel varslet snø på morgenen, og vindkast på opp til 23 meter i sekundet.

Ikke lenger lyn-varsel

Etter en liten morgenpause ved lunsjtider ventes snøen å komme tilbake i 12-13-tida – og samtidig var det opprinnelig ventet lynnedslag både i Sortland og i Øksnes. Den delen av varselet ble senere fjernet.

Uansett kan det bli enda tyngre nedbør over hele regionen på ettermiddagen tirsdag.

På Sortland kan det ifølge Yr komme inntil 5,1 millimeter nedbør rundt klokken 15, og inntil 4,5 millimeter rundt klokken 16, om man har maks uflaks. Med andre ord er trafikken etter jobb potensielt minst like værutsatt som morgentrafikken.

Hvor du er bestemmer hvor sannsynlig det er å få snø, sludd eller regn herfra. På Sortland er det ventet at snøværet fortsetter til i 17-tida, når sluddet tar over. I resten av regionen skal sludden komme allerede i 13-tida eller tidligere.

Enda kraftigere

Sludd er ventet å komme med kraftige vindkast igjen, med vindkast på 23 meter i sekundet på det verste på Stokmarknes og Myre, 24 meter i sekundet på Andenes – og 26 meter i sekundet på Straume.

Sortland, Lødingen og Borkenes er ventet å slippe unna den verste vinden.

Stokmarknes er i skrivende stund ventet å få 23 millimeter nedbør tirsdag, Sortland er ventet å få 22 millimeter nedbør, Straume 17 millimeter, Borkenes 17 millimeter, Lødingen 16 millimeter, Myre er ventet å få 13 millimeter, og Andenes 6,2 millimeter.

Etter tirsdagen er vi imidlertid tilbake til tørt og kjølig vær over hele regionen, ifølge meteorologene. Det været skal vare i minst ei uke, om Yrs spådom holder vann.

PS: Her kan du følge med på vegvesenets veikamera.