– Konkurrentene er året eldre, så jeg hadde ikke ventet å vinne. Ikke i år, sier Johannes til Bladet Vesterålen.

– Jeg skjærer tunger nesten hver dag, sier han, på Vesterålen havbruk produksjonslag, og anslår at han har tjent 20.000 kroner hittil i år.

De som tar verdensmestertittelen får gavekort på 2000 kroner, en høtt og diplom. Sølvvinneren får 1000 kr og for bronseplass vanker det gavekort på 500 kr.

Bli med på verdensmesterskapsarenaen der tungeskjærerne konkurrerer om verdensmestertittelen!

– Og du hadde tydeligvis utstyret i orden i dag – skarp kniv, Johannes?

– Ikke i første runde, men til andre runden hadde jeg fått den kvesset bra, sier Johannes til Bladet Vesterålen, etter å ha plassert Ole Andreas Grøteide og Tilde Sundberg på sølv og bronseplass med henholdsvis 24 og 21 tunger på tilmålt tid.

– Liker du å spise tunger også?

– Eeeh nei, egentlig ikke.

– Men du spiser likevel, når det er tunger til middag?

– Nei, jeg har nesten ikke smakt tunger.

– Har du tenkt på hva du skal bli, når du skal i arbeid? Fiskeri, fiskeindustri, eller..?

– Jeg har ikke bestemt meg, men jeg har tenkt på lakseoppdrett, på merdene. Det ser morsomt ut, sier Johannes Steffensen til Bladet Vesterålen.

Halvar Lund trakk det lengste strået i brødreduellen mot lillebror Eilif, der vi fikk høre at de to ofte konkurrerer seg imellom, aldersforskjell til tross. – Vinner jeg ikke, blir jeg helt rabiat, sier Halvar muntert. Han klarte 18 tunger i finalen, da Eilif skar 10.

– Helt uventet

– Det var helt uventet at jeg gikk til topps som verdensmester, sier Signe-Amalie Johannessen. Det er helt sykt.

– Dette hadde jeg aldri trodd på forhånd. Jeg er den yngste i finalen i min klasse, forteller Signe-Amalie, som hadde 16 tunger.

– Jeg begynte egentlig å skjære i første klasse, men så kom korona, og det ble stopp. Så jeg hadde bare skåret to ganger , sier fjerdeklassingen til Bladet Vesterålen. 15,5 kg og 13,5 kg.

Men dette har gitt mersmak. Nå håper Signe-Amalie at hun får skjære flere ganger.

– Er det stor rift om plassene? Få bruk og mange som vil skjære? Hvordan blir det?

– Pappa er søskenbarn med Ted, og jeg regner med at det gjør det enklere for meg. Det er nok lettere å få komme inn på brukene, om man har kontakter.