Varsler økt snøskredfare

Inn mot helga blir det kaldere, vind med kulings styrke i fjellet. Sterk vind og nysnø danner ferske flak av fokksnø som kan danne snøskred.

Inn mot helga blir det kaldere, vind med kulings styrke i fjellet. Sterk vind og nysnø danner ferske flak av fokksnø som kan danne snøskred. (Foto: )

Et polart lavtrykk på vei inn i nord fører med seg snø helt ned til havnivå. Dette ser ut til å gi økt risiko for flakskred, og skredfaren øker trolig til 3-betydelig i flere deler av Nord-Norge på fredag og lørdag.

DEL
<div id='netboard-1'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('netboard-1'); }); </script> </div>

Faregrad 3 betyr at det generelt er ustabile forhold i fjellet. Om man skal ferdes i bratt terreng krever det at man har erfaring i å bedømme skredfare, og man må vise høy aktsomhet i nærheten av terreng brattere en 30 grader.

Inn mot helga blir det kaldere, vind med kulings styrke i fjellet. Sterk vind og nysnø danner ferske flak av fokksnø som kan danne snøskred. De som planlegger tur i bratt terreng må ta hensyn til dette. I skredskolen på Varsom.no kan man lære mer om hvordan man kjenner igjen fokksnø, og tar trygge veivalg i skredfarlig terreng.

- Det er vanskelig å helt sikkert hvor nedbøren treffer land når vi har polare lavtrykk, forteller vaktleder ved skredvarslingen Espen Nordahl. Men nå ser det ut til at regionene i sørlige Troms og Nordland, unntatt Lofoten og Vesterålen vil merke nedbøren mest, og der legger skredfaren seg på faregrad 3 – betydelig, fortsetter Nordahl.

Skredvarslingstjenesten Varsom.no publiserer daglige varsel for de fleste fjellområder i Norge, og Nordahl oppfordrer alle som skal på tur i de kommende dagene til å sjekke varselet før de drar ut.

Artikkeltags