– Arbeiderpartiet tapte valget, og da er det regjeringens ansvar å holde Stortinget orientert om det skjer endringer i beslutningsgrunnlaget, sier forsvarspolitisk talskvinne, Anniken Huitfeldt.
– Arbeiderpartiet tapte valget, og da er det regjeringens ansvar å holde Stortinget orientert om det skjer endringer i beslutningsgrunnlaget, sier forsvarspolitisk talskvinne, Anniken Huitfeldt. Foto: John Trygve Tollefsen

Ap vil ikke gjennomgå Andøya-saken selv: Ber andre ta ansvar

ANDØY: Like før stortingsvalget slo Arbeiderpartiet (Ap) fast at de vil gå gjennom nedleggelsen av Andøya flystasjon på nytt etter å ha mottatt mye ny informasjon. Nå er tonen en annen. Anniken Huitfeldt spiller ballen videre til andre partier.

Som Bladet Vesterålen tidligere har omtalt stilte Espen Barth Eide opp på forsvarsaksjonen utenfor Stortinget tirsdag i forrige uke, med en lovnad om at Ap vil sørge for ny gjennomgang av beslutningen om å legge ned Andøya flystasjon dersom partiet kom i regjeringsposisjon etter stortingsvalget.

I et intervju med VG Nett lørdag kveld, to dager før valgdagen, gikk Eide enda lenger i varselet om at Ap kan snu i Andøya-saken. Forutsetninga om at Ap måtte komme i regjering var nemlig falt bort.

– Vi står ved forsvarsforliket og det skal mye til før Ap bryter en slik forpliktelse. Men vi kan ikke stenge ørene for ny informasjon. Nå er det såpass mye nytt at vi skal se på dette grundig en gang til, sa Eide.

Valgløfte

Bladet Vesterålen har bedt partileder Jonas Gahr Støre om å klargjøre hvordan Ap vil følge opp løftet fra valgkampen. Det ble gjort med fire skriftlige spørsmål:

• Vil Ap ta initiativ til ny gjennomgang i Stortinget i høst?

• Vil Ap stemme for ny gjennomgang dersom andre partier fremmer forslag om det?

• I et intervju publisert på vg.no lørdag kveld er Espen Barth Eide klar på at det må en ny og grundig gjennomgang til i Andøya-saken. Signalene Eide gir i artikkelen er at Ap ønsker en grundig gjennomgang som ikke bare tar for seg økonomi, men også kapasiteten på Evenes – samt operative og allierte forhold. Hva mener du at en ny og grundig gjennomgang må ta for seg?

• Med tanke på planlegging og snarlige investeringer i MPA-base på Evenes: Når bør en ny gjennomgang gjennomføres og ferdigstilles? Haster det?

– Står ved forliket

Støre har ikke hatt anledning til å svare. Der har derimot Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne, Anniken Huitfeldt. Hun valgte først å sende et samlesvar for alle fire spørsmålene.

– Arbeiderpartiet står ved forsvarsforliket, inkludert regjeringens forpliktelse til å komme tilbake til Stortinget om det framkommer vesentlige endringer i beslutningsgrunnlaget. Nå vil den videre oppfølgingen fra Stortinget primært skje gjennom statsbudsjettet. Vi vil fra Arbeiderpartiets side fortsette å stille spørsmål om kostnadsberegningene. I første omgang blir det interessant å se hva Venstre gjør med denne saken i forhandlingene med Høyre og Frp, skriver hun i en e-post.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vil stille spørsmål

Bladet Vesterålen ba så om svar på tre oppfølgingsspørsmål:

– Få dager før valget mente Ap at det var grunnlag for å se på beslutningsgrunnlaget på nytt, fordi det var kommet mye ny informasjon. Hva har endret seg, siden det kan framstå som at dette ikke lenger er nødvendig?

– Som vi sa både før og etter valgkampen, Arbeiderpartiet står ved forliket. Hadde vi kommet i regjering ville vi gått gjennom alle tallene for Andøya. Det gjorde vi ikke, så nå vil vi etterspørre disse tallene fra Stortinget. Det er viktig for saken at alle tall kommer på bordet. Dette regner vi med blir en viktig sak også for Venstre og KrF i forhandlingene med regjeringspartiene. Men først og fremst er det nå opp til Nordland Frp. De har lovet velgerne at regjeringen må legge frem en ny, uavhengig utredning for Stortinget, skriver Huitfeldt.

– Espen Barth Eides utspill om ny gjennomgang har skapt store forventninger i Andøy, Vesterålen og blant støttespillerne til Andøya flystasjon over hele landet. Har du forståelse for at mange vil føle seg ført bak lyset når det nå kan framstå som at Ap løper fra lovnaden få dager etter valget?

– Arbeiderpartiet tapte valget, og da er det regjeringens ansvar å holde Stortinget orientert om det skjer endringer i beslutningsgrunnlaget. Det er et ansvar de som sitter i regjering og har tilgang til alle fakta å må bære. Fra Stortinget vil vi nå be regjeringen vurdere de nye opplysningen som har kommet i denne saken, svarer Huitfeldt.

– Var den nye vendinga i Andøya-saken et krampetrekk for å sanke stemmer i nord få dager før valget, eller mente Ap noe med det?

– Nei, det var det ikke. Vi har stilt 39 spørsmål til statsråden i denne saken, så vi har hele tiden vært opptatt av å få alle fakta på bordet, slår Huitfeldt fast.