Skiltet er avduket i Stensgaten 3 i Sankthanshaugen, og ordfører Sture Pedersen får overrakt en symbolsk sjekk av Dörte Giebel som tegn på at 14.000 kroner står til disposisjon for å sette opp et blått merkeskilt i Bø (privat foto).
Skiltet er avduket i Stensgaten 3 i Sankthanshaugen, og ordfører Sture Pedersen får overrakt en symbolsk sjekk av Dörte Giebel som tegn på at 14.000 kroner står til disposisjon for å sette opp et blått merkeskilt i Bø (privat foto). Foto: privat

Avduket Regine Normann-skilt i Oslo

Et skilt som viser hvor Regine Normann bodde i St. Hanshaugen i Oslo ble avduket onsdag. Etter avdukinga fikk Bø kommune penger til et tilsvarende skilt i Mårsund i Bø, der Regine Normann er født.

– Det var omlag tretti tilstede under avdukinga av det typiske blå skiltet, som viser hvor forfatteren Regine Normann bodde i Stensgaten 3, forteller ordfører Sture Pedersen, som var blant disse:

– Det var folk fra både inn- og utland, noen fra Andøy og Øksnes, og med tilknytning til Bø.

Anonym gave

Leder for St. Hanshaugen bydelsutvalg, Anne Christine Kroepelien, ønsket velkommen. Etter begivenheten var det enkel bevertning på et antikvariat i nærheten, der de hadde sørget for å ha en del av Regine Normanns førsteutgaver utstilt.

Bø-ordfører Sture Pedersen hadde sjøl æren av å foreta selve avdukinga, og fortalte kort om Regine Normann, og om hennes liv i Bø og hvordan hun dro til Oslo.

– Blant bidragene til skiltinga var et stort, anonymt bidrag fra ei kvinne nordpå, fikk vi høre.

Initiativtaker av kronerullingen, Dörte Giebel, ordfører Sture Pedersen, leder for St. Hanshaugen bydelsutvalg, Anne Christine Kroepelien og generalsekretær i Oslo Byes Vel, Ole Rikard Høisæther (privat foto).
Initiativtaker av kronerullingen, Dörte Giebel, ordfører Sture Pedersen, leder for St. Hanshaugen bydelsutvalg, Anne Christine Kroepelien og generalsekretær i Oslo Byes Vel, Ole Rikard Høisæther (privat foto). Foto: Privat
Slik ser skiltet ut.
Slik ser skiltet ut. Foto: Oslo bys vel

Håndslag

Initiativtaker av kronerullinga, litteratur- og historieinteresserte Dörte Giebel fortalte om innsamlinga, da hun overakte en sjekk på 14.000 kr til Bø-ordfører Sture Pedersen for å få et tilsvarende skilt i Mårsund i Bø, der Regine Normann er født.

– Hun er spesifikk på at skiltet skal stå i Mårsund, der Regine Normann var født, forteller Pedersen, som regner med det skal la seg gjøre å få ei god ramme omkring merkinga.

Reisemål

– På samme måte som jeg tror bøfjerdinger og Regine-interesserte ved anledning vil oppsøke stedet Regine bodde på i Oslo, gjetter jeg at en del besøkende i Bø vil finne det interessant å se hvor Bø-forfatteren kom fra her i bygda.

– Generalsekretær i Oslo Byes Vel, Ole Rikard Høisæther, fortalte hvorfor de syntes det er riktig å tildele Regine Normann et slikt kulturhistorisk skilt. Han betegnet det forøvrig som spesielt at en enkeltperson sto bak initiativet: Som oftest sto det foreninger og stiftelser bak.

Takket

– Sjøl passet jeg anledninga til å takke Oslo for måten de i sin tid tok imot Regine Normann, da hun kom fra Bø, sier Pedersen, og viser til Regines egne utsagn om at hun ble tatt godt imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har hørt at hun inngikk i en krets forfattervenner med Sigrid Undset, Nini Roll Anker og Barbra Ring, og huset etter Sigrid Unset er ikke langt unna der Regine Normann bodde, forteller ordfører Sture Pedersen.