Styrer i Bjørkmo barnehage, Marita Johansen, sier det er økonomisk utfordrende å drive en liten, privat barnehage i Sortland. Sammen med to av barna, Jonah (straks 5) og Karl Christian (5), ser hun fram til å bli Hoppensprett Aktivitetsbarnehage fra mandag 2. oktober.
Styrer i Bjørkmo barnehage, Marita Johansen, sier det er økonomisk utfordrende å drive en liten, privat barnehage i Sortland. Sammen med to av barna, Jonah (straks 5) og Karl Christian (5), ser hun fram til å bli Hoppensprett Aktivitetsbarnehage fra mandag 2. oktober. Foto: Inger Merete Elven

Bjørkmo blir Hoppensprett

SORTLAND: Mandag 2. oktober overtar Hoppensprett AS den til nå foreldreeide Bjørkmo barnehage på Sortland.

Styrer i barnehagen, Marita Johansen, forteller at man har hatt en lengre dialog også med Sortland kommune om overtakelsen. Den vil bli markert mandag, med foreldrene til stede, sammen med representanter fra de to Hoppensprett-barnehagene i Hadsel.

– Det blir ikke snakk om endret driftsform, kun en driftsovertakelse. Og alle de ansatte og ungene som er her i dag vil fortsatt være her. Eneste endring er at vi blir del av noe større og bedre. Vi får noen vi kan spille ball med, sier Johansen til Bladet Vesterålen.

– Var vinn eller forsvinn

I Bjørkmo barnehage er alle de 13 små og større barna samlet i ei og samme avdeling, i første etasje i Bjørkmoblokka rett oppfor Bjørklundparken. Dette er en av i alt sju private barnehager i Sortland.

Hvor stor sum Hoppensprett må ut for i betaling for barnehagen på Sortland, ønsker ikke styreren å uttale seg om. Og man har foreløpig heller ikke bestemt seg for hva pengene skal brukes til.

– Men det jeg kan si, er at å drive en liten, privat barnehage på Sortland er ikke lett, når tilskuddene reduseres hvert år.

Johansen forteller at de økonomiske utfordringene ble mer merkbare etter at kommunen la om sin tilskuddsordning til de private barnehagene i 2011, der de private nå mottar tilskudd ut fra hva kommunen bruker på sine egne barnehager.

– Det tilskuddet vi mottar ligger under de nasjonale satsene. Vi har jobbet hardt for å få fortsette å være her. Da tilbudet kom fra Hoppensprett, var det nesten vinn eller forsvinn for oss, sier Marita Johansen.

Større planer på Sortland

Prosjektansvarlig og eier Paal-Mogens Furuseth i Hoppensprett AS er godt fornøyd med å ha inngått avtale om overtakelsen av Bjørkmo barnehage. Han forteller at oppkjøpet av Bjørkmo oppsto i forbindelse med et større prosjekt som det Jessheim-baserte barnehagekonsernet håper å få realisert i Sortland:

– Vi har egentlig jobbet med muligheten for å etablere en ny barnehage og idrettshall ved Blåbyhallen, hvor vi har avtale om kjøp av tomt. Dette har vi hatt noen møter med kommunen om, og i denne prosessen var det litt tilfeldig at vi hørte om noen mindre, private barnehager. Det gjorde at vi tok kontakt med Bjørkmo barnehage.

På sikt ønsker Hoppensprett fortsatt å etablere ny barnehage og idrettshall ved Blåbyhallen, men dette avhenger av Sortland kommunes totale behov for barnehageplasser. I mellomtida får man nå innpass i kommunen gjennom overtakelsen av Bjørkmo barnehage.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En spennende by

– Når man gjør undersøkelser kan det ofte dukke opp muligheter underveis. Vi har allerede holdt på noen år med barnehage i Hadsel, og vi er her i området ganske ofte. Derfor er Sortland interessant for oss.

– Hva fant dere attraktivt med nettopp Bjørkmo barnehage?

– Ja, hvorfor ikke? Den er attraktiv fordi den er en barnehage som er i drift i Sortland. Vi vil beholde dagens driftsform, men nå vil man også få et samarbeid med våre barnehager på Melbu og Stokmarknes. Sortland er en spennende by, der det skjer mye spennende, slår Furuseth fast.

– Hvordan ser dere på å skulle drive privat barnehage i Sortland?

– Vi tror det blir veldig bra. Vi har en god dialog med de som jobber i enheten i kommunen. Dette er kjempespennende, sier Furuseth.