Boazovázzi – Reingjeteren fikk under Sjømatfestivalen overrakt prisen som Årets lødingsværing. Prisen ble delt ut av ordfører Atle Andersen (Ap). Mottakere var Maret og Peder Buljo, Mihkkal Markus og Jusse Niklas.
Boazovázzi – Reingjeteren fikk under Sjømatfestivalen overrakt prisen som Årets lødingsværing. Prisen ble delt ut av ordfører Atle Andersen (Ap). Mottakere var Maret og Peder Buljo, Mihkkal Markus og Jusse Niklas. Foto: Katrine Vikjord Rist

Boazovázzi kåret til Årets lødingsværing

LØDINGEN: Maret og Peder Buljo, eiere og drivere av Boazovázzi – Reingjeteren, ble lørdag tildelt prisen Årets lødingsværing.

Det er for tradisjon å regne at arrangørene av Sjømatfestivalen kårer Årets lødingsværing.

En pris som deles ut til bedrifter, organisasjoner eller privatpersoner, som gjennom positiv innsats har bidratt til å sette Lødingen på kartet på en eller annen måte.

Årets pris var den 16. i rekken med Årets lødingsværing.

Samisk mat og tradisjon

Maret Ravdna Buljo og Peder Ingar Hansen Buljo kjøpte i 2013 Kåringen turistsenter, og etablerte Boazovázzi - Reingjeteren.

Ekteparet setter samisk levevis, språk, håndverk og reindriftsaktiviteter svært høyt.

Det gamle turistsenteret er i så måte gjort om fra å være ei veikro med camping, til en reindriftsgård med litt overnatting, servering, reindriftsaktiviteter, og salg av reinkjøtt og duodji (samisk håndverk).

Maret blant annet utmerket seg ved å vinne førsteprisen i Sapmi Awards, og hatt en sentral rolle i TV-serien Smaker från Sapmi.

Har satt Lødingen på kartet

Det er en egen jury utgått fra arrangørene av Sjømatfestivalen som kårer vinneren av Årets lødingsværing.

Om årets prisvinner uttaler juryen; «Eierne har på en imponerende måte klart å bygge opp en bedrift som har satset på den samiske kulturen. De har gjennom sitt engasjement og synliggjøring satt Lødingen på kartet. Kortreist mat er en selvfølge, med gode råstoffer fra egen reindrift. De benytter matleverandører i kommunen der det er mulig. De har ved flere anledninger fremmet samisk matkultur i media, og i bøker. En verdig vinner som har synliggjort Lødingen på en positiv måte».

Prisvinnerne innrømmer i samtale med lokalavisa at de ble svært overrasket over tildelingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette kom veldig overraskende på oss. Sant å si hadde vi ikke tenkt tanken engang. Men, det er kjempemoro. En stor glede å kunne motta en slik utmerkelse. Det gir oss helt klart pågangsmot til å holde på med reindrifta, og utvikle bedriften vår videre. Det gir også ekstra inspirasjon til å stå på videre med alt det andre vi holder på med. Sist men ikke minst er vi stolte og fornøyde over å ha vært med på å sette Lødingen på kartet, fremholder Maret og Peder Buljo.