Elevene i VG1 restaurant og matfag ved Sortland vgs. avd. Øksnes har sammen laget bidraget som sikrer dem plass i kokkekampen i Tromsø på nyåret. (Alle
Elevene i VG1 restaurant og matfag ved Sortland vgs. avd. Øksnes har sammen laget bidraget som sikrer dem plass i kokkekampen i Tromsø på nyåret. (Alle Foto: Innsendt

Elevene skal delta i kokkekamp med egenkomponert tapas

ØKSNES: Elevene i første klasse restaurant og matfag ved Sortland vgs. avd. Øksnes har kvalifisert seg til kokkekamp i Tromsø på nyåret. Bidraget deres heter «Fiskekvinnens unike tapas fra Øksnes», og her finner man edle matvarer laget på lokale råvarer.

– Da tema for årets kokkekamp er fisk og sjømat, fant vi ut at ved å lage tapas, kan vi presentere flere smakfulle småretter, sier Mathias Samuelsen, elev ved restaurant og matfag VG1 ved Sortland vgs. avd. Øksnes.

De åtte elevene i første klasse har sammen laget konseptet og kvalifiseringsbidraget, som består av lekre og velsmakende småretter, servert på ekte rækved.

Prosjektet Kokkekamp – som er et samarbeid mellom Ungt Entreprenørskap Nordland og NHO Reiseliv kjøres for tredje året på rad. Denne gangen på Ishavsbyen vgs. i Tromsø.

Temaet for kokkekampen er bærekraftige nordnorske råvarer med hovedfokus på fisk og sjømat. Omlag 80 elever fra restaurant og matfagslinjer i Nordland og Troms deltar i prosjektet. Med i kokkekampen har arrangørene sikret veiledere blant annet fra Umami i Harstad - Sigrid Rafaelsen og Kim Håvard Larsen, de skal lære elevene om nordnorske råvarer og inspirere dem til å sette sammen råvarer til et spennende måltid bestående av hovedrett og dessert. I konkurransen neste deg må elevene stole på egne ferdigheter når de i løpet av 2,5 time skal ferdigstille en hovedrett og en dessert + borddekking – med et helhetlig konsept, forankret i temaet.

– Vi inviterer også med oss elever fra 9.trinn fra Grønnåsen ungdomsskole i Tromsø – dette gjør vi fordi vi også har fokus på rekruttering til RM. Elevene får eksperimentere på kjøkkenet sammen med egne veiledere og vg1 elever på dag 1 i prosjektet, skriver arrangørene.

Det blir nok ikke vanskelig å friste dommerne med denne maten.
Det blir nok ikke vanskelig å friste dommerne med denne maten.
Ved å bruke tapas-konseptet får elevene laget flere småretter.
Ved å bruke tapas-konseptet får elevene laget flere småretter.
Tapas på rækved, lokale ingredienser på lokal rækved.
Tapas på rækved, lokale ingredienser på lokal rækved.

Laget konseptet sammen

– Vi brukte bare en skoletime på å tenke ut konseptet, og så gikk det to-tre dager på å komponere selve bidraget til konkurransen, sier Samuelsen.

Seks av elevene i klassen får reise til Tromsø i begynnelsen av januar, sammen med en lærer.

Elevene har beskrevet bidraget sitt slik: – Vår rett er nyskapende da vi skal lage tapas som er en tradisjonell spansk måte å servere mat på, hvor vi setter vår vri på den ved å bruke lokale og tradisjonelle råvarer på en helt ny måte. Vi serverer vår tapas på miljøvennlig rækved som er unikt for vår region. Fiskekvinnens tapas er tapas slik du aldri har før har smakt det. Den består kun av kortreiste, lokale ingredienser fra det vakre rike Øksnes, du kan nesten smake den ramsalte sjølufta fra fiskebåten og kjenne skogens unike aroma av lokale bær, servert på rækved rett fra fjæra.

– Dette er vi veldig stolte over, og vi har tro på at elevene kan gjøre det godt i Tromsø på nyåret, sier avdelingsleder Karen Steinsvik til Bladet Vesterålen.

På skolens egne Facebook-sider introduseres klassen som snåzz-kokkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Snåzz er god mat, så vi mener det passer godt for oss, sier Mathias Samuelsen.