Kjell Arne Finnesen mener helgas seminar er lærerik på flere måter. – Og veldig inspirerende, sier han.
Kjell Arne Finnesen mener helgas seminar er lærerik på flere måter. – Og veldig inspirerende, sier han. Foto: Morten Berg-Hansen

– En anerkjennelse av taekwondo-miljøet

SORTLAND: Helgas store taekwondo-samling på Sortland samler 120 utøvere, i tillegg til store personligheter innen sporten.

Til stede er nemlig både presidenten i det internasjonale taekwondoforbundet, en grandmaster, landets høyest graderte utøver og presidenten i det norske forbundet.

– Det er veldig stort å kunne arrangere noe slikt her. Det er en anerkjennelse av miljøet i regionen, og det er dessuten veldig viktig for utviklingen av utøverne her, sier Kjell Arne Finnesen i Sortland taekwondoklubb til Bladet Vesterålen. Hadsel taekwondoklubb samarbeider med Sortland-klubben om å arrangere helgas samling.

Topp-gradert

Nordkoreanske Kim Ung Chol har idrettens høyeste gradering. Han har gått alle gradene opp til sort belte, og deretter opp til 9. grad av sort belte. Da får man også tittelen grandmaster. Lengre opp kommer man ikke i denne idretten. Samme grad har den internasjonale forbundspresidenten, Ri Yong Son.

– De fleste utøverne som er her har aldri sett en grandmaster tidligere, og det i seg selv er stort. Men på treningene her viser Chol hvordan bevegelsene og teknikkene skal være. Og han er nøye – handa skal være her og ikke her, viser Finnesen, mens han flytter den strake arma to-tre centimeter.

Helgas samling er både et teknisk seminar og et instruktørkurs. I tillegg er det gradering, der lokale og tilreisende utøvere kan gå opp til en høyere beltegrad.

Vida Finnesen sammen med Sortland-ordfører Tove M. Bjørkmo og president i ITF Ri Yong Son.
Vida Finnesen sammen med Sortland-ordfører Tove M. Bjørkmo og president i ITF Ri Yong Son.
Grandmaster Kim Ung Chol viser ulike teknikker – og hvordan de best utføres.
Grandmaster Kim Ung Chol viser ulike teknikker – og hvordan de best utføres. Foto: Morten Berg-Hansen

– Vi har utøvere her fra Finland og Grønland også, og det sier noe om hvor stort det er å få et slikt besøk, sier Kjell Arne Finnesen.

Høyt nivå

Helgas samling er planlagt de siste to årene, og Finnesen håper at både han og de andre deltakerne får med seg mye læring.

– Det er veldig høyt nivå på det som skjer i Vesterålen i taekwondo, men ei slik samling løfter nivået enda mange hakk. Chol er veldig våken på alle aspekter i teknikken, og jeg håper vi vil se et løft lokalt etter dette.

Han sier både oppmerksomheten og interessen arrangementet skaper kan øke rekrutteringen.

– Vi er allerede 160 utøvere i klubben, og vi har dyktige utøvere. I år var første gang vi ikke deltok på NM, men vi satser på å komme sterkere tilbake neste gang. Vi henter jo medaljer nesten hver gang vi deltar, sier han. Hadsel taekwondoklubb, som sanket medaljer under NM, er også en stor klubb. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For å vinne er det viktige å gjøre bevegelsene riktig. Kim Ung Chol er leder for mesterskapene som arrangeres i ITF taekwondo og har selv trent i nærmere 50 år.

Nye mål

For Sortland-klubben blir det neste store løftet å arrangere sommerleiren 2018, sammen med Hadsel taekwondoklubb.

– Vi har i mange år deltatt på sommerleiren med kanskje 20 utøvere, og har store kostnader til reise og slikt. Nå blir sommerleiren her i regionen, og det gleder vi oss veldig til. Dette gir oss muligheten til å få vist fram Sortland og Vesterålen og det gode taekwondomiljøet i regionen.

Sortland-ordfører Tove M. Bjørkmo var med under deler av arrangementet lørdag formiddag på Sortland.

– Dette er jo en stor idrett i regionen, men kanskje ikke en idrett så mange utenom utøverne selv kjenner så godt til. Jeg er veldig glad for at vi har en bredde i det idrettslige tilbudet i regionen og ser at mange trives godt med denne sporten, sier Bjørkmo.

Hun fikk se ulike teknikker bli demonstrert, og fikk veiledning av senior master Bjarne Helme fra Harstad til å forstå de små forskjellene som gjør utøverne virkelig dyktige.

– Det er artig at det kommer slike kapasiteter til Sortland, og jeg forstår jo at det er høgt nivå på det som foregår her. Det er nok inspirerende for utøverne, sier hun.

Hun legger til at disiplin og høflighet er viktig i idretten.

– Jeg var litt spent selv på dette – man har jo ikke lyst til å gjøre noe galt. Men jeg tror det gikk bra, og synes det har vært både spennende og lærerikt, også for meg, sier Bjørkmo.