Sangere i særklasse med stor bredde, fra tradisjonelle juleklassikere til populærmusikk. I ryggen hadde de Eidsfjord Blandakor og Ytre Eidsfjord Sanglag.
Sangere i særklasse med stor bredde, fra tradisjonelle juleklassikere til populærmusikk. I ryggen hadde de Eidsfjord Blandakor og Ytre Eidsfjord Sanglag. Foto: Elin Rindahl Steiro

Eventyrlig julestemning i Møysalen

– Å komme til Sortland er som å ha et hjem langs veien, sa Hanne Krogh da hun holdt julekonsert på Sortland for tiende gang. Med fullsatt sal og sceneshow med stjernedryss ble det rom for både latter, lommetørklær og tidvis allsang i Blåbyens storstue onsdag kveld.

Krogh er glad i både jula og Sortland, og konserten var også i år preget av profesjonalitet fra første til siste note; akkompagnert av lokale utøvere.

På scenen sto også Eidsfjord Blandakor og Ytre Eidsfjord Sanglag, som åpna kveldens forestilling. Korene fikk etter månedsvis med nitid øving utfolde seg sammen med musikere i verdensklasse, og viste seg oppgaven verdig. Igjen slår kor fra Vesterålen fast at korbevegelsen i høyeste grad er levende; lokale korkrefter tør å ta sats, og viser både bredde og integritet i samarbeid med store artister. Dette er uten tvil en stor berikelse for kulturlivet i regionen.

Gammelt og nytt

{{imageLeft}}

Konserten bød på et velsmurt og vakkert sceneshow, og presenterte en variert og herlig miks av tradisjonelle juleklassikere og andre fengende takter fra sangere og musikere. Ikledd julerød eventyrkjole sørget Hanne Krogh for at gjestenes opptredener elegant ble sydd sammen til en helhet som både hyllet julen og musikernes egenart.

Krogh sjøl sørget for norsk «jule-alibi», og ga plass til gamle kjenninger som Prøysens «Romjulsdrøm», og sin egen «Sonjas sang til julestjernen» fra da hun spilte hovedrollen i filmklassikeren «Reisen til julestjernen». Hun flettet sammen og krydret innslagene med anekdoter og små fortellinger med det kristne julebudskapet i fokus.

Hanne Krogh er en kjær gjest på Sortland, og onsdag var hun tilbake for tiende gang.
Hanne Krogh er en kjær gjest på Sortland, og onsdag var hun tilbake for tiende gang. Foto: Elin Rindahl Steiro
Johnny Logan sto for et høydepunkt med sin versjon av Leonard Cohens «Hallelujah»
Johnny Logan sto for et høydepunkt med sin versjon av Leonard Cohens «Hallelujah» Foto: Elin Rindahl Steiro

La lista høyt

Gjestenes bidrag hadde variert spenn; fra opera til irsk folkemusikk. Operatenor Thomas Ruud har de siste fire åra vært en av tre tenorer som har fylt kirker og konserthus sammen med Hanne Krogh på hennes populære julekonserter. Ruud synger hovedroller i operahus over hele verden, og er med på en rekke konserter i inn-og utland. Hans stemmeprakt slo an juletonen med «Adeste fideles» («Oh, come all ye faithful»), og forventningene blei lagt på ei høg list.

At Ruud i svensk presse sammenlignes med Jussi Björling, kan man forstå når gåsehuden kryper helt inn i hjerterota under framføringa av «O helga natt // Holy night», fortryllende framført sammen med irske Johnny Logan, en av Hanne Kroghs personlige favoritt-artister.

Fra irsk pub til Toten

{{imageLeft}}

Logan åpnet sjøl med sin versjon av den tradisjonsrike «What child is this» fra 1865, og beviste for publikum at han på ingen måte nærmer seg pensjonistalderen, sjøl etter flere tiår i rampelyset. Logan er kanskje best kjent som den eneste artisten som har vunnet Eurovision song contest to ganger, i tillegg til en gang som låtskriver. Publikum fikk sjølsagt gjenhør med både superhiten «What’s another year», vinnerlåta fra 1980, og «Hold me now» fra 1987, og i salen var det tilløp til allsang.

Logan kan publikumsfrieri; mellom allsang og vitser lot han seg også rive med av Prøysen-stemninga, og prøvde seg på et par norske versjoner av julekveldsvisa. Til latter fra publikum måtte han innrømme at Elvis-versjonen føltes enklere enn Toten-varianten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Logans bidrag svingte fra irsk pubstemning innom gamle hits til norsk julestemning, men hans versjon av Leonard Cohens «Hallelujah» var absolutt ett av konsertens høydepunkter.

Musikere i særklasse

Showet ble kantet med både gull og glitter av et knippe dyktige musikere. Under ledelse kapellmester Stein Austrud på keyboard, trakterer besetningen opptil flere instrumenter hver, og gjør at publikum virkelig får oppleve magiske øyeblikk i Møysalen. Tarjei Nysted stryker fiolinen til tårene står i tilhørernes øyne, og trompetist Stig Espen Hundsnes blåser julemagi rett inn i hvert eneste mørke krok.

Når «Walking in the air» fra «The Snowman» strømmer ut i salen, kan vi formelig kjenne ribbelukta. Kvelden avrundes med den splitter nye tittellåta «A Magical Moment», og Krogh og gjestene flankeres inn i førjulsnatta av korsang. Et magisk pusterom i førjulstida.