Kanskje tjeldmor på Fjærvoll har fløyet like høyt?
Kanskje tjeldmor på Fjærvoll har fløyet like høyt? Foto: Bjørnar Hansen

Fløy rekordhøyt fra Nederland til Myre

En satellittmerket tjeld som fløy rekordhøyt fra Nederland til Myre, gir oss ny viten om trekkfuglens overfart til Norge.

Fugleforskere har fulgt tjelden med satellittsender på trekket til Norge, melder NRK. – Det er fascinerende å se trekkmønsteret til tjelden over høye norske fjellkjeder, sier forsker Henk-Jan van der Kolk ved Netherlands Institute of Ecology til NRK.

Nederlenderen fester GPS-sendere på tjeld, slik at han til enhver tid ser hvor de er. En av disse tjeldene lettet den 20. mai i fjor fra overvintringsområdet i Nederland og landet fire dager og fire timer senere på Myre. På sitt høyeste var fuglen oppe i 4.750 meter, da den var 30 kilometer sørvest for Trondheim. Like før hadde den kommet fra svensk territorium og fløyet rett over fjellet Storsylen, opplyser van der Kolk.

Derfra trakk tjelden ut til Norskekysten, som den fulgte til Vesterålen. Men tjelden har neppe høyderekord, heller ikke denne fra Øksnes:

– En annen tjeld var oppe i 5.236 meters høyde på trekket over Belomorsk i Russland i fjor vår, forteller ornitologenifølge NRK.

Fugler velger høyder der vinden er gunstig i retning og styrke.

Den røde streken beskriver trekkruta til hann-tjelden (f.2016) fra Nederland til Vesterålen.
Den røde streken beskriver trekkruta til hann-tjelden (f.2016) fra Nederland til Vesterålen. Foto: Chirp

Den røde streken på kartet viser ruta til hann-tjelden 5420 (f.2016) fra Nederland til Vesterålen.  (Ill.:Chirp)