Båten står godt på sandbotn.
Båten står godt på sandbotn. Foto: RS Sundt Flyer

Fløyet til Harstad etter grunnstøting

En person ble fløyet til sykehus i Harstad for sjekk etter ei grunnstøting utenfor Ramnøya i Lødingen.

Hovedredningssentralen fikk melding om ulykka like før klokka 18.30 lørdag kveld. En sjark hadde gått på grunn ved Ramnøya, Svellingan i Lødingen.

– Det ble sendt ut SeaKing fra Bodø, ambulansehelikopter fra Evenes og redningsskøyta Sundt Flyer ble sendt ut fra Svolvær, forteller Finn Tore Sortland, vakthavende redningsleder til Bladet Vesterålen.

Sjarken har først gått på grunn, og deretter har skipperen strandsatt den for å berge både seg selv og båten. 

– Ambulansehelikopteret landet på holmen som mannen hadde tatt seg opp på. Han var uskadd og hadde redningsdrakt på seg, men han ble tatt med til sykehus i Harstad for sjekk kunne mannskapet på helikopteret fortelle, sier Sortland.

Han sier mannen selv meldte fra om ulykka over VHF til Kystradio Nord, som igjen meldte fra til HRS.

Mannskap fra redningsskøyta Sundt Flyer måtte svømme inn for å sjekke ut skadene på sjarken.
Mannskap fra redningsskøyta Sundt Flyer måtte svømme inn for å sjekke ut skadene på sjarken. Foto: Sundt Flyer

– Selv om båten allerede var strandsatt ble redningsskøyta kalt ut som ei ekstra sikkerhet, sier Sortland. Han er glad for at uhellet gikk greit.

– Dette løste seg bra, sier han.

Står på sandbotn

Skipsfører på RS Sundt Flyer, Rune Pedersen sier til Bladet Vesterålen at de klokka 21.30 nettopp er kommet tilbake til Svolvær etter å ha vært på stedet.

– Vi fikk dessverre ikke gjort noe. Skipperen har plassert båten godt inne i ei grunn bukt. Det var helt umulig for oss å gå inn uten selv å bli stående fast, sier Pedersen.

Han sier at to av mannskapet svømte inn for å sjekke ut skadene på båten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Halve lugaren er full av sjøvann. Det ser ut som det er hull i bauen på båten, for det er kun i lugaren det er vann. Båten står godt på sandbotn med bauen ned i sanda.

Pedersen sier at selv om det er ergerlig at de ikke kom seg med redningsskøyta inn til havaristen, så skjønner han skipperen.

– Han har tenkt på å berge seg selv og båten, og da kunne han ikke velge et bedre sted. Båten står trygt, og vindretninga blåser stabilt inn bukta, slik at båten står trygt. Nå er det opp til forsikringa hva som skal gjøres. Når det ikke er fare for liv er det forsikringa som overtar, sier han.

– Dumt for oss, men en klok avgjørelse, slår Pedersen fast.