En Reno-Vest-bil har havnet utfor veien på Skagen, og Joakim klargjør for bilberging som skal skje på kveldstid.
En Reno-Vest-bil har havnet utfor veien på Skagen, og Joakim klargjør for bilberging som skal skje på kveldstid. Foto: Idar Ovesen

Joakim (19) er alltid beredt

HADSEL: De er gode å ha i disse dager, bilbergerne. Og lærling Joakim Aleksander Andreassen fra Sigerfjord ser ikke mørkt på lange dager og netter.

– Det er veldig spennende, aldri det samme, sier Joakim Aleksander Andreassen til Bladet Vesterålen.

Han har vært lærling hos Assistanse Nor AS/Falck Sortland i ett år, og hadde et halvt år utplassering der i forkant. Med utfordrende kjøreforhold den siste uka, og biler som har havnet utfor veien, har det vært ganske så travelt for 19-åringen.

– Ser aldri mørkt på det

– Vi ser aldri mørkt på ting, og vi skal alltid finne ei løsning. Men det kan være tungt, medgir Joakim, som likefullt stortrives med oppgavene.

Når vi treffer ham, er han på plass på Skagen, der en Reno-Vest-bil har havnet utfor veien, og ligger over på sida. Nå driver han og måker sny unna, og klargjør for bilberging som skal skje på kveldstid, og som vil medføre at fylkesveien må stenge mens redninga pågår.

– Vi er alltid forberedt på at ting kan skje, og den siste uka har det vært veldig mye å gjøre. Reno Vest-bilen er tung, og kan derfor være vanskelig å få flippet rundt, sier Joakim. Og bilberginga tok også ganske så lang tid mandag kveld/natt, der også Joakim deltok.

Tirsdag kveld var det to tungbilberginger i Gullesfjordbotn.

På samme plassen

– Det var på samme plassen. Jeg kom kjørende fra Raftsundet, og vi måtte sende en tungberger fra Sortland.

Som lærling må Joakim lære seg å bruke alt utstyr forbundet med bilberging. Han har også vært alene på personbilberginger.

– Du lærer veldig mye, sier Joakim, som tidlig bestemte seg for at bil var tingen. Han er også arvelig belastet, med en far som kjører mye langtransport.

På Melbu videregående skole har Joakim gått tip, transport og logistikk samt yrkessjåfør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Veldig bra på Melbu

– Det er et veldig bra opplegg på Melbu, med flinke lærere. De fleste har også tidligere vært i yrket. Personlig er jeg ikke den som leser så mye, men jeg føler at jeg lærer mest med å være ute. Og så må du også kunne lære ting selv.

– Ei bilberging kan vel by på utfordringer?

– Ja, absolutt. En vei er ikke så brei, og det kan ta tid å finne rette trekket (posisjon på bergingsbil, jour.anm.), spesielt på store, tunge kjøretøy.

Joakim er glad for å være lærling hos Assistanse Nor/Falck.

– Et veldig fint firma, med dyktige folk og høy kompetanse. Det er en flott arbeidsplass.

– Det går vel i bil for deg på fritida, også?

– Ja, det går i å skru og kjøre bil, sier Joakim Aleksander Andreassen.