Jonas Ellingsen fra Melbu er blant initiativtagerne til et folkemøte om utskiftningen til nye såkalte smarte strømmålere 22. august.
Jonas Ellingsen fra Melbu er blant initiativtagerne til et folkemøte om utskiftningen til nye såkalte smarte strømmålere 22. august. Foto: Innsendt

Lager folkemøte om strømmålerne

De nye automatiske strømmålerne blir tema for eget folkemøte på Melbu.

Blant initiativtagerne til møtet tirsdag 22. august er Jonas Ellingsen, som var intervjuet i Bladet Vesterålen sist uke om sin 

skepsis mot å få nye, automatiske strømmålere (AMS) i huset

.

Skifter ut

Alle gamle strømmålere i Norge skal skiftes ut før nyttår 2019, og her i distriktet er nettselskapene allerede godt i gang. De nye strømmålerne vil automatisk sende informasjon om strømforbruket i husstanden hver time, og kritikere mener de vil bidra til økt elektromagnetisk stråling i heimene, og dessuten at de vil gjøre det mulig å lese av detaljert informasjon om husstanden.

Datatilsynet har hatt kritiske merknader til målernes mulighet for å hente informasjon om blant annet når folk i husstanden er borte og heime, og hva slags elektrisk utstyr de har og bruker. Ifølge NVE og nettselskapene skal det ikke brukes annen informasjon enn det som er nødvendig for å fakturere strømforbruket, og Statens strålevern opplyser at strålingen er langt under farlig nivå.

Kritiske stemmer

Men det er et visst folkelig engasjement mot utskiftingen, som vil koste rundt ti milliarder kroner og blir belastet nettkundene. Og på Melbu arrangerer man altså det som kanskje er landets første folkemøte om automatiske strømmålere.

– Vi som har tatt initiativet er noen privatpersoner som på hver vår kant har sett behovet for å belyse det, når utrullinga av de nye målerne er i full gang, sier Jonas Ellingsen.

– Ingenting kommer på avveie

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

Faglig bakgrunn

Hit kommer Einar Flydal, som tidligere har arbeidet blant annet i Utdanningsdepartementet, Telenor og NTNU, og nå blogger om stråling og helserisiko, blant annet knyttet til det nasjonale AMS-prosjektet. Hans råd til strømkundene er å ikke godta installasjon av smartmålere, og han mener målerne produserer helseskader.

– Han er en ressurs med faglig bakgrunn. Vi mener folk må få kunnskap om baksida ved dette, sier Ellingsen.

– Stort behov

Han er blitt kontaktet av mange og har registrert stort engasjement om temaet etter Bladet Vesterålens artikkel sist uke.

– Det er stort behov for et møte der folk kan få informasjon og eventuelt ta ordet, mener han.

Arrangørene inviterer også Statens Strålevern, NVE, Trollfjord Nett AS og de andre nettselskapene i Vesterålen og Lofoten, OneCo, politikere, skoleadministrasjon og helseaktører, og de lover debatt og adgang til spørsmål fra publikum.

De nye strømmålerne