Rune Teigen sang en av Lynghilds kjærlighetsviser til sin kjære mann.
Rune Teigen sang en av Lynghilds kjærlighetsviser til sin kjære mann. Foto: Trond K. Johansen

Lynghild fortalte om livet i Nyksund

ØKSNES: Lynghild Martinussen har en historie fra Nyksund på 50-tallet. Den fortalte hun til reisefølget til Lars Monsen rundt bålet i teltleiren.

Hilde Johanne Hansen intervjuet Lynghild Martinussen ved bålplassen i Nyksund. Der fikk 96-åringen fortelle om sitt liv som kokke i det gamle fiskeværet, der hun traff sin kjære mann på «Karl Johan», en del av brygga i Nyksund.

Det var en passe stor forsamling av følgere til Lars Monsen som fikk overvære Lynghilds fortellinger. Teltleiren på Opplandet har en flott bålplass, og der var det underholdning i god tid før Sommeråpent startet på tv. Der ble det sunget og resitert til stor glede for teltboerne.

Til ære for Lynghild

Rune Teigen hyllet også Lynghild på sin måte. Han har satt melodi til flere av diktene som Lynghild har skrevet og sang en av disse til ære for Meløyas flotte dame. 96 år gamle Lynghild skrev ei kjærlighetsdikt til sin mann som hun kalte; Elskede ser du månen. Denne ble vakkert fremført av Rune Teigen.

Også Victoriakoret sto for en del av underholdningen ved å synge fire sanger, der I Midnattsolen kunne vært midt i blinken dersom sola hadde kommet litt nærmere havet i nord. Det var litt for tidlig på kvelden til at den ville gå ned.

Petter Dass var innom

Oddvar Kleppa resiterte fra Nordlands Trompet av Petter Dass, sirlig ikledt sin geistlighet slip Petter hadde for vane. Meget bra gjennomført. Han forærte forøvrig en tørrfisk til Lynghild som takk for at hun er ei så flott dame.

”Petter Dass” stakk innom for å resitere fra Nordlands Trompet.
”Petter Dass” stakk innom for å resitere fra Nordlands Trompet. Foto: Trond K. Johansen
Lynghild Martinussen og Hilde Hansen i samtale om livet i Nyksund på 50-tallet.
Lynghild Martinussen og Hilde Hansen i samtale om livet i Nyksund på 50-tallet. Foto: Trond K. Johansen

– Dette var virkelig fantastisk flott, sier et par av tilhørerne. De ble nesten rørt av å høre Lynghild fortelle og de likte godt å få være med på å synge Har du fyr av Ole Bremnes.

– Dette kommer vi til å huske lenge, sier en dame fra sørlandet.