I denne kinosalen er 64 høyttalere kommet på plass for å omgi publikum totalt med lyd. Daglig leder i Hurtigrutens Hus John Arne Mathiesen og kinosjef Ketil Johnsen veit ikke om de skal glede seg eller grues til skrekkfilmen «It 2» i et hav av lyd når kinoen åpner igjen etter tre ukers installering av Dolby Atmos.
I denne kinosalen er 64 høyttalere kommet på plass for å omgi publikum totalt med lyd. Daglig leder i Hurtigrutens Hus John Arne Mathiesen og kinosjef Ketil Johnsen veit ikke om de skal glede seg eller grues til skrekkfilmen «It 2» i et hav av lyd når kinoen åpner igjen etter tre ukers installering av Dolby Atmos.

Nå bader de i lyd: Norges nest største med 3D-lyd

Her er Norges nest største kinosal med verdens ypperste lydsystem. Fredag kveld kunne publikum på Stokmarknes synke ned i et hav av godlyd.

Fuglene flakser rundt hodet på deg. Regnet skyller ned så du undrer deg over at du ikke er gjennomblaut. Tordenen rister i kroppen som aldri før.

Fra 64 høyttalere foran, bak, til venstre, høyre og over publikum i kinosalen på Stokmarknes strømmer kinolyden ut slik de fleste aldri har opplevd det før. Systemet heter Dolby Atmos og er i en klasse for seg.

– Vi kaller det lyd i 3D, og det er ikke uten grunn, sier kinosjef Ketil Johnsen. Klokka fem fredag morgen var lydeksperten ferdig, og samme ettermiddag åpnet kinoen igjen etter å ha vært tre uker stengt mens teknikerne har installert et lydsystem til 1,2 millioner kroner.

Det yter full rettferdighet til avanserte, tredimensjonale lydspor som kan håndtere opptil 128 individuelle lydeffekter og altså opptil 64 høyttalerkanaler samtidig.

– Før har vi for det meste kjørt på fem pluss én kanaler. Nå er det altså 64. Du hører det når lyden går rundt i rommet. All lyd kan mikses til ett bestemt sted, og du hører hvor alt skjer, enten det er foran, bak, på sidene eller over deg, forteller kinosjefen.

Stadig flere kinofilmer produseres med Dolby Atmos.

– Vi vurderte det allerede for mer enn to år siden, men da var det ikke så mange filmer med denne lyden. Nå kommer de slag i slag. Det ser vi når vi booker nye filmer. Jeg har sett flere kjente filmskapere som sier at når de først har laget én film med Atmos, vil de ikke tilbake, sier Ketil Johnsen. Den første ut er «It 2» som er siste forestilling fredag kveld.

Samtidig gjør det nye systemet også lydkvaliteten bedre på filmer som produseres uten det nye systemet.

– Det var tvingende nødvendig å få en generell oppgradering av lyden. Det gamle anlegget levde på overtid, sier Johnsen.

Det har nemlig stått her siden det nye kulturhuset åpnet for ganske nøyaktig 20 år siden. Og da var det hentet fra kinoen i Neshallen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Og deler av det var kjøpt brukt til Neshallen fra Harstad. Så vi snakker nok om at det var nærmere 30 år gammelt, sier kinosjefen.

Det har vært ei utfordring å installere systemet i en så stor kinosal som Stokmarknes. Faktisk er det Norges nest største kinosal med Dolby Atmos.

– Det er som det skal være i en by med respekt for seg selv, ler daglig leder i Hurtigrutens Hus, John Arne Mathiesen.

– Det er helt rått! Vi fant fort ut at vi var størst i Nord-Norge. Men vi måtte altså til Kristiansand for å finne én som var større. Og andre som er større, finnes ikke i hele landet, konstaterer Ketil Johnsen.

– Man kan ikke overlate noe til tilfeldighetene. Hver eneste høyttaler er koblet én for én. Dyktige fagfolk har mikset og kalibrert, og sluttresultatet skal være sertifisert av Dolby, sier Johnsen. På Stokmarknes er det Tor Brede Mikalsen fra Unique Digital Nordic som har gjort jobben – og altså avsluttet klokka fem fredag morgen. Siden har det vært rydding og vasking for å bli klar til fredagens kinoforestillinger.

– Lokale firma har også gjort en kjempejobb, strukket seg langt, stått på, tatt lange dager og hevet seg rundt når det trengtes. Uten det, ville vi ikke klart det på disse tre ukene, understreker Mathiesen overfor Bladet Vesterålen.

– All ære til Ketil som har stått på og gjort en fantastisk jobb. Vi ville ikke vært her nå uten hans kompetanse og innsats, og heller ikke uten at styret og eieren vår, Hadsel kommune hadde sett behovet, tilføyer Mathiesen.

Det er ei stor investering å legge 1,2 millioner kroner i lydanlegget.

– Man har spådd kinoens død helt siden VHS-kassettene kom på 1980-tallet. Enda satser man. Men dette er en helt annen verden av lyd enn man kan få på noen hjemmekino, så vi er glade for at styret og eierne vil utvikle kinoen videre. Og investeringa må ses i et perspektiv på 20 år, for dette vil holde lenge, tilføyer Ketil Johnsen.

Han ser helt nye muligheter, blant annet for konsertfilmer og live-streaming av musikkbegivenheter – fra rockekonserter til opera og Wienerfilharmonikernes nyttårskonsert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skal du gjøre sånt, må du ha kvalitet på lyden. Nå kan vi tørre det, sier kinosjefen.

Nå har de gledet seg til å åpne igjen, og det blir ei kinohelg der alle kluter settes, med mange forestillinger hver dag og det vises til sammen sju titler.

Fredag kveld var John Arne Mathiesen selv klar for å se «It 2»:

– Jeg måtte oppleve den første filmen i Dolby Atmos selv. Så får jeg se om jeg angrer når jeg skal gå heim i natt, sa han før filmen.