Jorunn og Svein Magne Husjord i Den Sorte Gryte.
Jorunn og Svein Magne Husjord i Den Sorte Gryte. Foto: Svein Rist

Supergull til Den sorte gryte

ANDØY/LØDINGEN: Den Sorte Gryte fikk to gull i Oste-VM i Bergen.

VM gikk av stabelen i Bergen fredag og lørdag, og fra regionen deltok Den sorte gryte i Lødingen og Nordtun gård i Andøy.

Lørdag ble det klart at Den sorte gryte fikk gull for sin brunost og i superfinalen fikk de supergull for sin hvitost Den sprø nordlending.

Deltok med to oster

Osteprodusentene fra regionen er to av 58 større eller mindre norske ysteri som deltar. Det er rekord i både antall norske påmeldte ysterier og antall norske oster. Og norsk deltagelse har økt voldsomt fra 2011, da det bare var ett ysteri med.

Jorunn og Svein Magne Husjord i Den Sorte gryte sendte to oster avgårde, men er ikke i Bergen selv.

– Vi trakk ikke å reise til Bergen, fordi vi må være hjemme å produsere. Men vi deltar med brun geitost og en hvit geitost som er langtidslagret, sa Jorunn Husjord fredag.

Wenche Andersen i Godmorgen Norge TV2 sammen med May og Stig Johannessen på Nordtun gård, under oste-VM i Bergen.
Wenche Andersen i Godmorgen Norge TV2 sammen med May og Stig Johannessen på Nordtun gård, under oste-VM i Bergen. Foto: Innsendt

Brunosten deltar i klassen «Annet», den hvite i klassen «Lagret».

– I klassen for lagret er det nok mange som konkurrerer i, sa Husjord og la til at hun var spent på deres hvite lagra ost, som er en parmesan-type.

– En geitost som er lagret lenge får mye smak, og det blir spennende om de liker den.

Løftes fram

VM- ble avgjort lørdag, etter at dommerne hadde smakt seg gjennom vel 3.000 oster.

– Det blir jo ekstra artig om det hadde vært en norsk ost som vant. Vi har ingen forventninger til den hvite lagra osten vår, fordi vi regner oss som ung i faget der, men den brune er vi trygg på er en god ost. Vi er vel heller litt usikre om utenlandske dommere er så kjent med brunost at de kan vurdere om den er god eller ikke. Men egentlig er vi like spent på hva de sier om den enn om vi vinner med den, mente Husjord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fordelen med dette VM-et er jo at det settes søkelys på lokal ost, og at oster fra hele Norge blir godt markedført med dette. Vi løftes fram av det, og det er av stor verdi for oss med ei bedømming av produktene våre.

Den sorte Gryte har tidligere fått bronse for sin karamellprim og salatost og for karveost som har vunnet gull i NM.

Verdens beste melk

Også Nordtun gård er med i Oste-VM, med en halvfet ost med trøffeltang.

De kom ikke så høyt på lista som Den sorte gryte, men er likevel svært begeistret for å være med i Bergen i helga.

– Norge er blitt kjempebra på ost, og VM er fantastisk for oste-Norge. Jubelen stod i taket da den norske Fanaost gikk til topps som verdens beste ost og at Jørn Hafslund og Ostegården vant på hjemmebane, sier May Johannessen i Nordtun gård på telefon fra Bergen.

Det var da Johannessen sier at Norge holder på å bli en ny oste-nasjon.

– Det jobbes veldig godt med samhold blant ystere, og mye kunnskap blir formidlet gjennom Norsk Gardsost som er medarrangør i Oste-VM 2018. Dessuten har vi verdens beste melk å lage ost av, sier hun.