Mareno Leonhardsen)
Mareno Leonhardsen)

Sinahula på Reginedagan: – Viktig for forfatterskapet

Sinahula var avgjørende for Regines forfatterskap, understreker Reginekomitéen, og inviterer også i år til å oppleve dette fristedet i berget, høyt over Åsandfjorden i Bø.

Til et skrivekurs i hula i juli er det forhåndspåmelding, forteller arrangøren.

Regine Serine «Sina» Normann, født 1867, død 1939, kjenner vi som forfatter, født i Bø i Vesterålen. Sinahula er ei naturlig hule, dannet av større fjellblokker som har ramlet ned. Her er det stor plass og det sies at forfatteren Regine Normann dro hit for å finne litt frihet fra sin nokså strenge mann. Han likte ikke at hun skrev. Det sies at Regine skrev noen av sine første verker her inne, derav navnet Sinahula. Hvert år er det Reginedagan i Bø i slutten av juli – så også i år. Da arrangeres det flere turer opp til hula. Det er satt opp en stige i hula, så det er nå lett å komme ned.

Inspirasjons-åpning

Årets første arrangement i Sinahula skjer på åpningsdagen av Reginedagan 2017, siste søndag i juli. Da legger vi til rette for en Skriveworkshop inne i hula, hvor Regine Normann også satt og skrev. Til å lede denne wokshopen, har vi hyret Nikoline Spjelkavik og hennes kompanjong Victoria Røising, som til daglig driver et lite teaterkompani som kaller seg Lost and Found productions. Det kan også nevnes at disse to står bak både produksjon og regissering av vår jubileumsforetilling «Usynlig selskap», som blir satt opp både fredag og lørdag under Reginedagan.

I skrive-workshopen vil de to damene gå gjennom metoder for å starte eller fortsette en påbegynt skriveprosess, ved å gi oppgaver som er åpne og passer for alle som liker å skrive – enten det er noveller, dikt, sangtekster, eventyr, adjektivfortellinger eller memoarer. Er du mellom 12 og 112 år, skulle dette passe for deg! Workshopen tar et par timer, og husk å ha med penn og papir! Til denne workshopen er det forhåndspåmelding, heter det i ei pressemelding.

Salong i Skagan

Som oppfølging av skriveworkshopen på søndag, vil vi på tirsdags formiddag arrangere Litterær Salong hos Lone på Skagakaia. Denne vil være inspirert av de litterære salongene som ble holdt i Christiania, og som Regine Normann ofte var en del av. Her kan man nyte servering i krystall og fint porselen, og det blir høytlesning av egenskrevne tekster i tillegg til et lite utvalg av Regines egne fortellinger. Deltakerne fra søndagens skriveworkshop presenterer også sine tekster her. Kanskje er dette starten på den nye Christiania-bohemen? Kom for å høre nye, spennende stemmer og gamle eventyr!

Midnattstur

På onsdags kveld er det Midnattstur til Sinahula – tradisjonen tro. Vi skal vandre i Regines fotspor opp til Sinahula – guidet av Tom Tobiassen.

På turen vil han fortelle litt fra Regine Normanns liv. Inne i hula, som vil være trolsk opplyst av oljelamper og stearinlys, vil det bli fortellerstund med Maja Bugge og Tori Snerte. Maja, som er fra Sortland, er cellist og komponist. Tori er opprinnelig fra Bø, men bor nå i Hemsedal. Hun jobber som lærer, men har studert fortellerkunst, og er dirignet og musiker. Sammen er de opptatt av å formidle sine egne barndomsminner fra Bø, og i fortellerstunda i Sinahula vil de bringe sine egne opplevelser og stemninger inn i Regine Normanns tekstmateriale.

Maja er spent på hvordan akustikken blir i hula, når hun skal spille soloimprovisasjoner for forteller, steinhule og cello!

Hule-eventyr

Torsdags formiddag er den tradisjonelle familieturen til Sinahula. Denne gang er det Barnas Turlag og Gøril Karlsen som står for guiding og fortelling på veien til hula – samt forteller fra Regines eventyr inne i den spennende Sinahula.

Så, som vi skjønner: Sinahula anses som viktig i historien om Regine Serine «Sina» Normann og starten på hennes forfatterskap. Vi som arrangerer Reginedagan, ønsker å formidle dette til publikum, gjennom disse arrangementene. Vi sees vel i Sinahula? Velkommen skal du være, sier Chanette B. Pedersen i Bø kunst- og kulturstrømskomité i ei pressemelding.