– Dette kommer taekwondo-miljøet i Vesterålen til å snakke om i flere tiår, spår arrangørene. Neste helg kommer to av de høyest rangerte toppene i det internasjonale taekwondo-forbundet for å arrangere et seminar som knapt har hatt sidestykke i Norge. (Arkivfoto fra ei tidligere gradering)
– Dette kommer taekwondo-miljøet i Vesterålen til å snakke om i flere tiår, spår arrangørene. Neste helg kommer to av de høyest rangerte toppene i det internasjonale taekwondo-forbundet for å arrangere et seminar som knapt har hatt sidestykke i Norge. (Arkivfoto fra ei tidligere gradering)

Verdenstopper til Vesterålen

To av toppene i hele verdens taekwondo-idrett lander i Vesterålen om ei uke for å lære bort teknikk på aller øverste nivå. Det er 25 siden et lignende besøk i Norge.

Snart tar Sortland og Hadsel taekwondo-klubber imot en grandmaster til et nasjonalt og internasjonalt instruktørkurs og gradering. Et tilsvarende seminar har ikke vært gjennomført i Norge siden 1992, men fra 24. til 26. november – altså neste helg – skjer det altså i Vesterålen. Så langt er over hundre personer påmeldt.

– Det er ikke helt hverdagskost, sier Ken-Thomas Kvæl lunt. Veteranen fra Hadsel taekwondoklubb forteller at det bare var én måte å få til noe slikt på:

– Vi måtte arrangere det selv, smiler han. Men det vil altså bety en kompetanseheving i særklasse.

Nord-Korea

Ikke bare kommer senior grandmaster Kim Ung Chol. Han har følge av Ri Yong Son, den nye presidenten i ITF, det internasjonale taekwondo-forbundet. Han er også master. Begge er for øvrig nordkoreanske statsborgere, men det blir ingen diplomatiske implikasjoner. De to bor og arbeider i Europa.

– Dette er stort for oss. Taekwondo-miljøet i Vesterålen kommer til å snakke om dette i flere tiår framover, slår han fast.

Ken-Thomas Kvæl, Kjell Arne Finnesen og Steve Hansen fra samarbeidsgruppa som arrangerer seminaret.
Ken-Thomas Kvæl, Kjell Arne Finnesen og Steve Hansen fra samarbeidsgruppa som arrangerer seminaret. Foto: Tor Johannes Jensen

Kommer ikke høyere

Man når ikke høyere status innenfor denne idretten enn en senior grandmaster. Og grandmaster Chol er leder for den internasjonale mesterskapskomiteen i ITF. Han er ansvarlig for gjennomføring av store mesterskap.

– Og så er han en utrolig dyktig utøver, selv om han har passert 60 år. Han var i sin tid med i det andre internasjonale teamet som reiste ut fra Korea for å etablere taekwon-do ute i verden, sier Kjell Arne Finnesen fra Sortland Taekwondo-klubb.

– Det er ikke alle som går rett ned i spagaten, i hvert fall ikke mannfolk på den alderen, smiler Ken-Thomas Kvæl.

Én av få i verden

Det er bare et fåtall i verden som har denne tittelen. Det har naturlige årsaker. Mens det tar fra tre til fem år å komme så langt som til svart belte, kan det ta nesten et helt liv å nå grand master-nivået.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hver nye grad av det svarte beltet tar omtrent så mange år som graden – ett år for første dan, og ni år for niende dan. Det kan ta opp mot 50 års utdanning å komme dit. I tillegg kreves det at du har gradert flere tusen med svart belte under deg. Og det er ikke nok å være på topp som utøver. Du må være pedagog, nettverksbygger og forretningsutøver også, forklarer de.

Forener rivaler

Seminaret blir spesielt også på et annet område. Det finnes to greiner av taekwondo i verden, som er organisert i hvert sitt forbund, deltar ikke i felles konkurranser, og har hatt lite med hverandre å gjøre, annet enn i konflikter, uenighet og rivalisering. Men på stevnet i Vesterålen blir det et sjeldent møte mellom de to greinene.

– Vi samarbeider nemlig med klubber i Lofoten som tilhører den andre formen for taekwondo, og de skal delta her. Det er faktisk behandlet på høyeste nivå internasjonalt at de får være med, forteller Kjell Arne Finesen.

Vesterålen sterke

Det er ikke på noe vis tilfeldig at det er miljøet i Vesterålen som får til dette.

– Vi har mye aktivitet i forhold til resten av landet, og dette setter oss enda mer på kartet. Og vi er glade for anerkjennelsen det betyr å få lov til å kjøre et så stort semiar, sier Finnesen.

Teknikk

For utøverne og instruktørene betyr besøket at de får direkte kunnskap om det siste nye innenfor teknikk. Deler av seminaret blir bare for deltagere med svart belte, og noe for svart belte fra fjerde grad og opp. Resten blir åpent for alle. Og det skal ha noe å gi til deltagere på alle nivå – fra kvitt belte til svart belte med åttende grad – selv om denne typen undervisning gjerne er forbeholdt dem på toppnivå.

Nye svarte belter

Samtidig blir det gradering. Fire deltagere fra Hadsel taekwondo-klubb skal opp til svart belte og to til høyere grader av svart. Tre medlemmer av Sortland taekwondo-klubb skal opp til høyere grader av svart. «Taekwon» betyr hand og fot, mens ordet «do» står for vei – og handler om filosofi og etikette.

– Når du er fersk, handler det mye om de to første delene, men etter hvert blir levereglene stadig viktigere. Det viktigste er ikke å lære å slåss, men å lære å ikke slåss. Det handler om å være sterk i hodet, ikke bare i kroppen, understreker Finnesen.

Drar i lag

Ei samarbeidsgruppe på 12 personer fra begge klubbene har jobbet intenst med å arrangere seminaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har alltid hatt et tett samarbeid, og dette knytter oss jo enda tettere sammen, sier Kjell Arne Finnesen fra Sortland Taekwondoklubb.

– Litt av hemmeligheten er jo nettopp at vi har ressurser til å få til mye når vi jobber sammen, tilføyer Ken-Thomas Kvæl.

Vesterålsprofil

De skal sette klar Vesteråls-profil på begivenheten, med lokal og norsk kultur og lokalt preg på gavene til gjestene. – Og så har vi bestilt flott nordlys, tilføyer Kjell Arne Finnesen.

Sommerleir

Til sommeren går klubbene sammen om et enda større opplegg. Fra 27. juni til 1. juli arrangerer de sammen den nasjonale sommerleiren for ITF i Norge. Da venter de også over hundre deltagere fra hele landet.

– Vi planlegger å sette deltagerrekord, beskjedne som vi er, flirer Ken-Thomas Kvæl.

De er i hvert fall tidlig ute med planlegginga, og målet er at sommerleiren i Vesterålen skal sette ny standard for forbundet.