– Pallplass, sier hun.
– Pallplass, sier hun. Foto: Morten Berg-Hansen

EM i sikte for Vida

SORTLAND: Vida Finnesen har målet klart – hun skal opp på pallen i europamesterskapet i ITF taekwondo.

Finnesen er i år for tredje gang nominert til Vesterålen Sparebanks Idrettspris. 17-åringen har markert seg sterkt på matta som en lovende taekwondoutøver. På merittlista si har hun blant annet landslagsplass og fjerde plass i junior-EM.

– Pallplass

Til våren står hennes siste EM som junior på konkurranselista, og Finnesen har målet klart:

– Jeg ønsker å gjøre det bedre enn sist, å ha framgang. Det betyr pallplass, sier hun, om mesterskapet som arrangeres i Tallinn i Estland.

Men for å nå målet må Vida overvinne motstandere fra nasjoner som tradisjonelt gjør det skarpt i idretten.

– Nivået, særlig i en del østeuropeiske land, er skyhøgt.

Under trening er Vida konsentrert.
Under trening er Vida konsentrert.

Strukturert

17-åringen går studiespesialisering ved Sortland videregående skole, og har et hektisk liv. Hun trener en til to ganger hver dag, vel 20 timer i uke, og har en del lekser å gjøre på toppen av satsinga på idretten sin.

– Man blir strukturert og har noe å gjøre hele tiden. Det går i ett, og det passer fint for et aktivt menneske som meg, sier hun.

– Når jeg trener og gjør hva jeg kan for å bli bedre, gjør jeg det ikke bare for meg selv. Jeg gjør det også for klubben min, for at de jeg er trener for skal bli bedre, sier hun.

Trener andre

Vida har egne grupper med utøvere hun leder. Der er det alt fra barn og ungdom til personer godt over 50.

– Det er artig at det kan være slikt spenn i alderen på utøverne. De eldste driver gjerne med dette for trimmen sin del, og gjør alltid sitt beste. De yngste kan være litt mer ville, smiler Vida.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men jeg prøver å ha et høgt nivå på treningene, og satser på kondisjon og styrke.

Hun gjennomførte nylig gradering til andre dan av sort belte, etter at hun som 14-åring fikk sort belte.

– Jeg har drevet med taekwondo siden jeg var 4-5 år gammel. Det er en idrett jeg aldri kommer til å gi slipp på. Og jeg vil nok fortsette med dette også når jeg skal ut og studere. Jeg har lyst til å begynne på juss, sier hun.

Trives i klubben

Finnesen er til dels arvelig belasta med taekwondo. Pappa Kjell Arne har vært en foregangsmann i klubben på Sortland i mange år, og mamma Berit er også å se i den lett gjenkjennelige hvite drakten.

– Jeg er veldig fornøyd med Sortland taekwondoklubb. Det er ikke alle klubber som klarer å få til arrangementer som det som nylig var på Sortland, der det var en grandmaster fra Nord-Korea til stede og der presidentene i det norske og det internasjonale forbundet var på plass. Vi har også veldig gode treningsfasiliteter og masse utstyr som er kjøpt inn, sier Vida.

– Når vi i tillegg har gode instruktører til å lede treningene, blir nivået høyt. Det gjør at man kan utvikle seg og bli god også her, sier hun.