Trond Løkke og Lars Monsen hadde mye å prate om på turen.
Trond Løkke og Lars Monsen hadde mye å prate om på turen. Foto: Trond K. Johansen

Flere hundre fulgte Monsen

ØKSNES: Flere hundre følgere gikk sammen med Lars Monsen på tur gjennom Dronningruta onsdag.

– Det er første gang jeg er her og vandrer i fjellene og Dronningruta har jeg lenge ønsker å gå, sa Lars Monsen halvt oppe på kammen overfor Nyksund. Der vandret han sammen med en hel horde mennesker fra hele landet som endelig hadde fått et påskudd til å gå Dronningruta.

– Jeg har hørt mye bra om den, så jeg gleder meg til å komme opp på toppen og få ordentlig oversikt, sa Monsen til Bladet Vesterålen.

Det kom havtåke inn over Nyksund på morningen onsdag og denne la seg som et lokk over ruta der Monsen skulle gå. Han var nok litt spent på om den kom til å lette før de kom opp på fjellet.

Trond Løkke fra Vesterålen Turlag gikk lenge sammen med Monsen og ble intervjuet av ham. Løkke poengterte viktigheten av å få ei slik visning på tv, noe han var sikker på ville føre til større interesse blant folk flest for å gå denne ruta.

30 frivillige

Arild Johnsen fra Porsgrunn Turistforening er en av de rundt 30 som har meldt seg frivillig til å være med og hjelpe med nødvendigeting under arrangementet.

Wenche Solvin ville bare sitte i ro og se på følget til Monsen.
Wenche Solvin ville bare sitte i ro og se på følget til Monsen. Foto: Trond K. Johansen
Det var greit å ta en hvil i bakken.
Det var greit å ta en hvil i bakken. Foto: Trond K. Johansen
Populær tur.
Populær tur. Foto: Trond K. Johansen
Arild Johnsen fra Porsgrunn er en av de 30 frivillige fra Turistforeningen.
Arild Johnsen fra Porsgrunn er en av de 30 frivillige fra Turistforeningen. Foto: Trond K. Johansen
Mia og Truls Lillebø med Lexi på tur med Monsen.
Mia og Truls Lillebø med Lexi på tur med Monsen. Foto: Trond K. Johansen
Trond Løkke og Lars Monsen hadde mye å snakke om på turen.
Trond Løkke og Lars Monsen hadde mye å snakke om på turen. Foto: Trond K. Johansen
Arild Øvergård fra Oslo, vant budrunden på hytte foran Lars Monsen i 1996.
Arild Øvergård fra Oslo, vant budrunden på hytte foran Lars Monsen i 1996. Foto: Trond K. Johansen
Bjørg Terese Nylander fra Bodø, Toril Hardtvigsen fra Kristiansund, Regine Røvik og Heidi Hardtvigsen fra Tromsø, men alle har en nær tilknytning til Sigerfjord.
Bjørg Terese Nylander fra Bodø, Toril Hardtvigsen fra Kristiansund, Regine Røvik og Heidi Hardtvigsen fra Tromsø, men alle har en nær tilknytning til Sigerfjord. Foto: Trond K. Johansen
Sigve og Emmy fra Bodø.
Sigve og Emmy fra Bodø. Foto: Trond K. Johansen
Nydelig å gå tur i så vakkert terreng, synes disse fire turgåerne.
Nydelig å gå tur i så vakkert terreng, synes disse fire turgåerne. Foto: Trond K. Johansen

– Jeg må stå her og veilede folk hvor de skal starte, for det er nemlig ikke her som mange tror. Starten går fra moloenden i Nyksund og rett opp på fjellet, sier han til Bladet Vesterålen.

Han skal gå begge dagene i Øksnes, så får han en fridag på fredag, før han drar til Bø for å vandre i Bø-fjellene i to dager.

– Jeg har aldri vært her før så jeg var ikke i tvil om at dette var en gylden anledning til å komme seg avgårde nordover.

Starten fra Nyksund gikk klokka 11 onsdag formiddag, og da ville også Arild Johnsen starte fra sitt ståsted og møte Monsen og hans følge oppe på kammen.

Bruker ei uke i Øksnes

Fra Mo i Rana kom Mia og Truls Lillebø med halvannet år gamle Lexi i bånd. De hadde stor oppakning og gikk litt foran Monsen for å komme opp på fjellet før følget kom etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dere ser ut til å ha pakket for å slå dere til på fjellet en stund?

– Ja, når vi har tatt den lange turen hit, så blir vi her noen dager, det er klart, sier Truls Lillebø til Bladet Vesterålen. Vi kommer nok til å være her en ukes tid.

– Dere ser ut til å være vante fjellfolk?

– Vi vandrer mye i fjell og har med oss hunden og så bor vi i telt. Det går veldig bra, sier Mia Lillebø.

– Vi har et gårdshus ute på Tomma og er mye der ute om sommeren. Vi trives godt i fjellet og håper dette skal bli en fin oppelvelse for oss, sier hun.

Sigerfjordinger på heimlige trakter

Bjørg Terese Nylander kommer fra Bodø, men elsker Vesterålen. Toril Hardtvigsen kommer fra Kristiansund, men er sigerfjording som bare det. Regine Røvik og Heidi Hardtvigsen, (datter og mor) kommer fra Tromsø, men er også sigerfjordinger.

– Vi måtte bare sette oss litt ned og ta en slurk vann før vi vandrer videre, sier Bjørg Terese. Hun har ikke noe ønske om å ligge fremst i køen, men heller ikke å bli helt akterutseilt, så de hadde ikke tid til å prate så mye.

– Endelig fikk vi et påskudd til å bli med på denne turen, Vi gleder oss og håper at tåka letter, sier hun.

Heidi og Regine er ofte tilbake i Sigerfjord og storkoser seg der. Det er der de holder hus nå.

Fra Bodø treffer vi også to fra den yngre garde. De er søsken og de er speidere i 1. Tverrlandet speidertropp. Sigve og Emmy heter de og det er første gang de er her i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er første gang vi går dronningruta, sier de to.

Vant budrunden foran Lars Monsen

Arild Øvergård fra Oslo er en av dem som har tatt turen til Nyksund for å følge Lars Monsen på turen over Dronningruta. Han har en spesiell historie å fortelle om hans forhold til Monsen.

– I 1996 var jeg ute etter å kjøpe meg hytte og kom med i budrunden på ei flott hytte på fjellet. Jeg visste ikke da hvem den andre byderen var, men har for noen år siden fått vite at det var Lars Monsen. Jeg vant budrunden, men har aldri fått snakket med Monsen om dette.

– Han var jo ivrig hundekjører på den tida og i de to nabohyttene på hver side av den vi lå og bød på, var det hundekjørere og jeg tror nok at det var derfor han var så ivrig etter å få tak i akkurat denne hytta, men det gjorde han da ikke, smiler oslomannen.

– Jeg har forøvrig en mor som kommer fra Flesnes, så der har jeg ofte vært. Jeg leser med interesse alt som står om Kvæfjord i bladet deres, og vurderer om jeg skal abonnere på nett-utgaven, sier han.

– Godt å få avkjølt seg

Wenche Solvin fra Årnes, litt øst for Gardermoen, er med i et reisefølge på seks som nå har bodd i Nyksund i en uke.

– Vi har leid leiligheten på toppen av bakeriet på hjørnet, Art Gallery. Det er Svein Erik Tøiebn og Marie Elisabeth Mjaaland som leier ut denne. Et ypperlig sted å bo og veldig trivelige folk, sier Solvin.

– Vi gikk dronningruta nedre på søndag. Jeg har ikke knær for å gå oppe på toppene, så det får andre gjøre.

– Så du ville ikke følge Monsen i dag?

– Jeg synes det var veldig flott å bare sitte her og se på alle de menneskene som fulgte ham, sier Wenche.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har hatt litt av hvert når det gjelder vær her i Nyksund, men det var igrunnen bare godt å få avkjølt seg, vi har hatt det altfor varmt helt siden i april, så nå begynner vi å bli forsynt.

Et tysk par med en liten baby i magen ennå tok ikke sjansen på å gå sammen med Monsen, men likte seg godt i rolig tempo i de første bakkene.